An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

1 December herdenking: Dag van de Morgenster

WEST PAPOEA – Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Morgenster vlag voor het eerst werd gehesen met het Papoease volkslied. Alles ter voorbereiding op een zelfstandige staat. Maar het gebied werd alsnog onderdeel van Indonesië.

Op 1 december 1961 werden voor het eerst de drie nationale symbolen van West Papua erkend door de Nederlandse regering; de vlag, het volkslied en het wapen van Papua.

Tevens werd de Nieuw Guinea Raad opgericht. Dit bestuursorgaan is door Nederland ingesteld. De Nederlanders hadden als beleid de Papoea’s te begeleiden naar zelfbestuur. Er werd een interim-regering gevormd, een rechterlijke macht en een grondwet onder leiding van Papoea-leider Marcus Kaisiëpo, maar op 25 augustus 1962 ondertekenden Nederland en Indonesië op een hoog internationaal politiek niveau het Verdrag van New York. Zo werd het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea toch door Nederland aan Indonesië overhandigd.

Steun

Het is bekend dat de Papoea’s wereldwijd steun krijgen van sympathisanten uit o.a. de Pacific, Australië, Europa en Engeland. Maar tegenwoordig hebben zij dat ook in Indonesië zelf. Verder hebben meerdere regeringsleiders hun zorg uitgesproken over de situatie in West Papua.

Papoea’s en Molukkers

Ook Molukkers zijn betrokken bij deze strijd. Onder Kaisiëpo was de eerste vice-president van de verzetsbeweging Front Nasional Papua (FNP) de Molukse Andries Mahulette. Destijds werden ze veelal gesteund door Molukkers uit het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea die zich hadden aangesloten bij het FNP.

United Liberation Movement for West Papua (ULMWP)

Benny Wenda is de huidige onafhankelijkheidsleider en internationaal lobbyist voor een vrije West Papua. De Verenigd Koninkrijk heeft hem in 2003 politiek asiel verleend na zijn ontsnapping uit een gevangenis in Indonesië. In 2014 werd hij aangesteld als woordvoerder van de ULMWP.

Deze organisatie verenigt de drie belangrijkste organisaties die strijden voor de vrijheid van de Papoea’s. Hiernaast heeft Wenda ook de Free West Papua Campagne opgericht. Een openbare platform waar de ontwikkelingen van de onafhankelijkheidsstrijd op de voet wordt gevolgd.

Total
0
Shares
Related Posts