An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

205 jaar Pattimura

SAPARUA – Molukkers herdenken zondag de Molukse held Pattimura. Elk jaar op vijftien mei is het Hari Pattimura, oftewel Pattimura-Dag. Vandaag is dat precies tweehonderdenvijfjaar geleden dat hij een opstand leidde tegen het Nederlandse bewind. Thomas Matulessy (1783-1817), is bekend als Pattimura Muda (jonge grootmoedige bevelhebber), Pattimura en Kapitan Pattimura (Kapitein Pattimura).

Pattimura was een voormalige Molukse sergeant-majoor in het Britse leger, die in 1817 als leider gekozen werd om een gewapende opstand te beginnen tegen de Nederlandse bezetting op het Molukse eiland Saparua. Molukkers in de midden Molukken herdenken deze opstand. Samen met andere kapitans en raja-raja, startte Pattimura deze strijd op Gunung Saniri.

Geschiedenis en jaarlijkse ceremonies

Na de val van Napoleon waren de Nederlanders vastberaden om op oude voet door te gaan in het gebied wat nu Indonesië is. Ook op de Molukken wilde Nederland vroeger de macht behouden. Begin mei 1817 besprak een groep Molukkers dat er iets aan de situatie gedaan moest worden. Pattimura werd aangesteld als kapitein en leider van de opstand.

De revolutie breidde zich uit en werd gesteund door zowel Moslims als Christenen. De jaarlijkse ceremoniële gebeurtenis wordt nog steeds omringd door adat- rituelen en vermengd met christelijke / islamitische ceremonies. De dorpelingen zijn zeer strikt in het uitvoeren van de adat- ceremonies. Een van de hoge raja’s op het eiland Saparua ontsteekt de fakkels via een adatritueel op de berg Saniri om de fakkeltocht te starten.

Onze videoreportage van Obor Pattimura 2022 is vanaf zondagavond 18:30 uur te zien op onze Instagram account en Facebook pagina.

Foto: Obor Pattimura bij Benteng Duurstede. Onze redactie van TIFA Magazine was net als in 2019 en 2021 ook dit jaar voor de officiële ceremonie naar het eiland Saparua afgereisd om het bij te wonen. (Foto: 14 mei 2022).

Onze kersverse TIFA Magazine in het kader van ons 10-jarig bestaan is een feit! Wordt nu abonnee.

Naast ons krantje presenteren wij nu ook met trots ons blad in een magazine versie. Wilt u lid worden? Dan kunt zich aanmelden via: social@tifamagazine.com Ovv Abonnee Magazine, uw naam, email en adres gegevens. Nu 1 jaar, 4 edities voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Het verhaal van Mama Do van Aru

Dolfintje ‘Mama Do’ Gaelagoy werd al meermaals met de dood bedreigd en geïntimideerd. Maar desondanks blijft ‘Mama Do’ door…
Lees verder

Pesona Meti Kei 2021

Donderdag is het festival Meti Kei begonnen. Een cultureel carnaval op de Kei-eilanden. Het festival heeft tot doel…