An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

500-jarig jubileum: ‘s werelds beroemdste zeilreis rond de wereld en zoektocht naar de Molukken

De Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan (Fernâo de Magalhães) werd in 1480 geboren in Sabrosa. Naast Columbus was Magellaan de belangrijkste ontdekkingsreiziger van zijn tijd. Hij vond de zeestraat van de Atlantische naar de Grote Oceaan. En leidde de eerste zeilreis rond de wereld.

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Magellaan expeditie (in 1519 vertrok uit Sevilla) richting de Molukken. De Armada de Moluccas verliet Sanlúcar de Barrameda op 20 september 1519 en bestond uit vijf schepen: het vlaggenschip de Trinidad, de San Antonio, de Concepción, de Victoria en de Santiago.

Op 8 november 1521 bereikten twee van de vijf schepen het noord Molukse eiland Tidore. En slechts één schip (de Victoria) voltooide de expeditie rond de wereld.

Italië

Op 22 mei wordt in het Teatro No’hma in Milaan aandacht besteed aan dit verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gianluca Barbera. In het boek gebruikt de auteur het manuscript van Juan Sebastián Del Cano. In dit Italiaanse stuk wordt het verhaal zo compleet mogelijk verteld, ontdaan van fabels en onjuistheden. Over hoe Magellaan de Molukse eilandenrijk probeerde te bereiken, maar werd vermoord.

Volgens de auteur behoort dit tot één van de grootste middeleeuwse verhalen uit de geschiedenis van Europa. “Ook de Molukken is een vergeten plek geworden, terwijl het ooit zo belangrijk was voor de wereld en waar Europese grootmachten oorlog om voerde”, aldus Barbera.

De Molukken

Zijn neef en kameraad Francisco Serrão vertrok in december 1511 op een expeditie naar de Molukse Banda-eilanden. Na een schipbreuk bereikte hij op eigen houtje als eerste Europeaan de legendarische Specerijeneilanden. Serrão trad in dienst van de Sultan van het noord Molukse eiland Ternate. Ook bouwde hij de bekende fort; Benteng Amsterdam op het eiland Ambon. Serrão’s brieven aan Magellaan gaven hem veel informatie over de Molukken en vormden een belangrijke stimulans voor Magellaan om deze eilanden ook te bereiken.

Bronnen: Il Manifesto, Il Giornale

 

VISITAMBON2020.COM

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020

Total
0
Shares
Related Posts