In het filmpje hierboven staat centraal het gedenken van de eerste generatie, het ophalen van herinneringen over het vertrek van de Molukse gemeenschap uit Merauke (voormalig Ned. Nieuw Guinea) naar Nederland in 1962. Op Java na, de grootste Molukse gemeenschap buiten de Molukken. De meeste Molukkers woonden dus voornamelijk in het Zuidelijk deel van Nieuw Guinea m.n. Merauke.
Merauke is één van de oudste steden in Papua. Ca. 1600 Molukkers kwamen in 1962 vanuit Papua naar Nederland. Daarom werd er vorig weekend in Lexmond na precies 55 jaar in Nederland een Merauke feest georganiseerd, om vooral de ouderen uit respect te gedenken en bedanken.
Door: Annis Lekransy/ Ahiolo weblog
De maanden augustus en september in 1962 brengen voor veel mensen uit Nieuw Guinea, een complete verandering in hun leven. De sfeer is erg gespannen, het is immers oorlog. Vanaf 1960, voert Indonesië infiltraties uit, op verschillende delen van Ned. Nieuw Guinea zowel vanuit de lucht als vanaf de zee.
Niet alleen door de toenemende Indonesische infiltraties uit de lucht, maar ook door de vele, vele verspreidde Indonesische propaganda’s lopen de emoties hoog op. RMS-missies uit Seram konden rekenen op steun van hun landgenoten op West Nieuw-Guinea. In die periode waren er een politieke- en drie militaire missies vanuit Seram naar West Nieuw Guinea gezonden. Op Nieuw-Guinea is iedereen Melanesië-minded en voor volledige onafhankelijkheid.
De Indonesische infiltranten werden verslagen en gevangen genomen door de bevolking op het eiland, de Papoease Vrijwilligerskorps en Nederlandse mariniers. De spanning bereikt haar hoogtepunt als bekend gemaakt wordt dat Ned. Nieuw Guinea moet overgedragen worden aan de Republiek Indonesië.
De Molukkers zijn bondgenoten van Nederland en wat nu? Om onder het Indonesische regiem te wonen voelen zij zich niet veilig. Zij hebben zich immers ingezet voor een vrije Republik Maluku Selatan (RMS) en zijn in de minderheid, dus dat willen ze niet. Onzekerheid en druk heersen onder de Molukse bevolking van Ned. Nieuw Guinea. De Molukse voormannen ijveren zich bij de Nederlandse regering voor een oplossing.