An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

73 jaar RMS: Manifestatie ‘Djangan Undure’ in Den Haag

Dinsdag is het 73 jaar geleden dat de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan, RMS), op 25 april 1950 werd uitgeroepen. Dat gebeurde op het eiland Ambon. In Nederland vindt vandaag de Manifestatie ‘Djangan Undure’ plaats in Den Haag. Centraal onderdeel is de Mars voor de Vrijheid, waarmee er aandacht wordt gevraagd voor de RMS.

In het dorp Aboru op het Molukse eiland Haruku zijn er op 25 april tientallen RMS vlaggen de lucht in gegaan. Met name rondom de baileo en in de wijken Hour en Tanital zwaaiden er veel vlaggen. Naast de vlaggenactie is er ook een optocht (pawai) gehouden. Zo is op verschillende filmpjes, foto’s en berichten te zien op social media.

In 1949 droeg Nederland de soevereiniteit van Nederlands-Indië over aan wat nu Indonesië is. Na de proclamatie van de RMS in 1950 viel het Indonesische leger Ambon binnen. En tot in de jaren 60 werd er een guerrillastrijd gevoerd op het Molukse moeder-eiland Seram. Onder leiding van mr. dr. Chris Soumokil.

Total
0
Shares