Door Noah Fanoembi
Mijn naam is Noah Fanoembi, ik ben 4e generatie Tanimbarees in Nederland. Tijdens mijn bezoek aan Tanimbar in 2019 ben ik benoemd tot ambassadeur voor Tanimbar in Nederland. Als ambassadeur van Tanimbar ben ik een actie gestart om de gezondheidszorg daar te helpen verbeteren.
Vanaf 2022 gaan we met onze TIFA krant over op abonnees en posten we artikelen en interviews van de eerdere gratis edities online. Dit artikel is eerder gepubliceerd in TIFA krant, Editie nr. 3, November/December 2020.
Mijn opa Annis Fanoembi komt van de Molukse eilandengroep Tanimbar. In 1950 kwam hij met zijn ouders naar Nederland, waar mijn opa nog 3 broers en 2 zussen bijkreeg. Als mijn opa op verjaardagen met zijn broers en zussen of andere Molukse mensen Maleis sprak, maakte dat mij erg nieuwsgierig. Hoewel ik er letterlijk geen woord van verstond, genoot ik er altijd van om naar de gesprekken te luisteren en na te denken waar ze het over zouden hebben. Ik had vroeger dus al de Maleise taal heel graag willen leren. Maar mijn opa was van mening dat dat onnodig was: ‘’we wonen in Nederland jongen’’ zei opa altijd als ik er naar vroeg.
‘Met hen sprak ik in het begin Maleis en later ook Tanimbarees. Dit is de voertaal op Tanimbar die compleet verschilt van het Maleis’
Enkele jaren geleden besloot ik toch de taal te gaan leren. Ik leerde iedere dag een aantal woorden uit mijn hoofd, luisterde het Indonesische nieuws, en belde iedere dag met mijn familie op de kampung. Met hen sprak ik in het begin Maleis en later ook Tanimbarees. Dit is de voertaal op Tanimbar die compleet verschilt van het Maleis.
Toen in 2018 de Bupati (regent) van Tanimbar met een delegatie naar Nederland kwam om Tanimbar te promoten, was hij erg onder de indruk van mijn kennis van de Tanimbareese taal en van de Adat van Tanimbar. De Bupati zei mij dat ik precies het zelfde sprak als de mensen van daar.
Toen ik een jaar later (juli 2019) op Tanimbar aankwam, was de Bupati blij mij weer te zien. Twee dagen na aankomst werd ik op zijn kantoor uitgenodigd, waar de Bupati mijn kennis over Tanimbar en kunde van de taal testte. Na deze bijeenkomst zei de Bupati: ‘’morgen om 20:00 uur bij mijn ambtswoning’’. De volgende dag bleek er een grote ceremonie bij de ambtswoning georganiseerd te zijn. Alle belangrijke mensen van de regering waren uitgenodigd. Tijdens deze ceremonie werd ik benoemd tot ambassadeur van Tanimbar in Nederland.
‘18.000 euro nodig om iedereen op Tanimbar gezondheidszorg te kunnen bieden’
Nu eenmaal terug in Nederland ben ik een actie begonnen om de Gezondheidszorg op Tanimbar te helpen verbeteren. Op Tanimbar word gezondheidszorg namelijk nog niet vergoed. Dit heeft als gevolg dat er nog steeds mensen sterven die eigenlijk genezen hadden kunnen worden. Om dit probleem te verhelpen is Dr. Juliana Ratuanak uit het Tanimbarese dorp Sangliat Dol met de bouw van gezondheidskliniek St. Rafael begonnen. Daar zal iedere inwoner op Tanimbar middels een K.I.S pas (kartu Indonesia sehat) een behandeling vergoed kan krijgen. Zo hoopt Dr. Juliana iedereen op Tanimbar goede gezondheidszorg te kunnen bieden. Echter is om dit te realiseren nog een geldbedrag van 18.000 euro nodig.
Als ambassadeur wil ik graag een bijdrage leveren en heb ik een crowdfunding opgezet. Ik hoop dat iedereen een kleine eenmalige donatie zou willen doen om zo samen iedereen op Tanimbar gezondheidszorg te kunnen bieden.
Dit artikel is gepubliceerd in TIFA krant, Editie 3, 2020. Op 28 november 2021 vertelde Noah Fanoembi ook zijn verhaal bij het Museum Maluku tijdens het Future Community. Zie update bericht hieronder. (Via Facebook Museum Maluku)
In de afgelopen twee jaar bouwde Noah een gezondheidskliniek voor de mensen op Tanimbar. “Ik realiseerde de volledige kliniek met apparatuur, bedden en medicijnen.” Na dit project te hebben afgerond, wilde hij de kliniek blijven ondersteunen en richtte de stichting P.K.K.T op (perkembangan kesehatan kesejahteraan Tanimbar). Hiermee wil ik Tanimbar nog verder ontwikkelen in de breedste zin. Nu ben ik bezig met het opzetten van de Agrarische sector daar van middel van groenetuinen op grotere schaal.”
De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant wordt tot eind december verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken.
Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis gestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com
Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.