An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Amnesty International roept Indonesië op RMS-activisten vrij te laten

Amnesty International wil dat de Indonesische autoriteiten onmiddellijk zeven vreedzame activisten vrijlaten die gevangen werden gezet voor het hijsen van de verboden ‘Benang Raja’-vlag. Oftewel de vlag van de RMS (Republik Maluku Selatan), die op 25 april jl. vreedzaam werd gehesen. De activisten streven afscheiding van Indonesië na.

‘Het hijsen van een vlag is geen misdrijf’, zegt Usman Hamid, directeur van Amnesty International in Indonesië. Vijf andere gewetensgevangenen die vorig jaar op het eiland Haruku werden opgepakt kregen vijf jaar celstraf, ze werden aangeklaagd voor ‘verraad’.

Amnesty doet geen uitspraken over de politieke status van provincies in Indonesië, of over de roep om onafhankelijkheid. Wel zet Amnesty zich in voor het recht op vrije meningsuiting, en daaronder valt het recht om vreedzaam op te roepen voor onafhankelijkheid of andere politieke ideëen, zolang die niet haatzaaien omdat zij oproepen tot discriminatie, vijandigheid of geweld. Zo laat de internationale mensenrechtenorganisatie weten.

‘Deze nieuwe zaak van de zeven activisten doet ons denken aan Johan Teterissa en andere zaken waarbij ten minste twintig RMS-activisten gemarteld zouden zijn’, zegt Hamid. ‘Niemand moet ooit worden gestraft voor het vreedzaam bijwonen van een bijeenkomst. Het is de hoogste tijd dat Indonesië ermee stopt deze activisten als criminelen te behandelen’, aldus de directeur van Amnesty International Indonesia.

Nederland

Uit solidariteit werd vandaag op verschillende plekken in Nederland door Molukkers steun betuigt met de RMS-vlag. Zo is te zien via verschillende amateurvideobeelden op sociale media.

Bron: Amnesty International Nederland

Total
0
Shares
Related Posts