An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Apec-landen zonder slotverklaring na jaarlijkse top in Papua-Nieuw-Guinea

De Apec-top werd dit jaar overschaduwd door het handelsconflict tussen de VS en China. De leiders van Aziatische landen en landen grenzend aan de Pacific (Stille Oceaan) kwamen zondag in Port Moresby in Papoea-Nieuw-Guinea na twee dagen vergaderen zonder een slotverklaring naar buiten.

Vanaf de eerste top in 1993 is dit nog nooit gebeurt. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau waren de onderhandelingen tussen de 21 landen moeizaam verlopen. Zo zei hij aan het einde van de top tegen journalisten.

Het handelsconflict legt de onderhandelingen van de economische top lam. De Amerikanen en Chinezen verwijten elkaar in hun toespraken, zo schrijven diverse buitenlandse media.

Premier Peter O’Neill van gastland Papoea-Nieuw-Guinea liet aan de media weten dat de Wereldhandelsorganisatie WTO een belangrijke oorzaak van het probleem is. Er zijn landen die voor mogelijke hervormingen zijn bij de organisatie, die toeziet op naleving van internationale handelsafspraken.

Melanesië

Desondanks staat Melanesië tijdens de jaarlijkse top dit jaar in het zonnetje. Door gastland te zijn krijgt Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) veel exposure. Het Oostelijke deel van het Melanesische eiland trekt hiermee internationaal op het hoogste niveau de aandacht naar zich toe.

De volgende landen behoren tot de APEC-top:

Australië, Brunei, Canada, Chili, China, Filipijnen, Hong Kong, Indonesië, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Papua-Nieuw-Guinea, Peru, Rusland, Singapore, Taiwan, Thailand, Verenigde Staten, Vietnam, Zuid Korea.

Total
0
Shares
Related Posts