An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Australische senator Richard di Natale toont bezorgdheid over West Papua

De Australische senator Richard di Natale van de kleine staat Victoria, die de politieke partij Australian Greens leidt sprak zijn bezorgdheid uit aan de pers over West Papua. Ook toonde hij de Morgenster-vlag van de Papoea’s. Dit deed de politicus in het kader van het bezoek van president Joko Widodo gisteren aan Australië die het Australische parlement toesprak. Zie foto hierboven.

Benny Wenda, de voorzitter van de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP), reageerde ook op Jokowi’s bezoek aan het land. Hij eiste dinsdag de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen die in Indonesië worden vastgehouden. Hij waarschuwde tegelijkertijd de wereld voor genocide tegen zijn volk. Ook vraagt hij de internationale gemeenschap voor een interventie.

“Sinds augustus vorig jaar zijn de Papoea’s massaal in opstand gekomen en demonstreren tegen 57 jaar racisme en kolonialisme door Indonesië”, zo vertelde Wenda aan de pers. De Papoea-leider eist een referendum over onafhankelijkheid, zodat het volk vrij en vreedzaam hun recht op zelfbeschikking kan uitoefenen.

“Op elke straathoek staat nu een militaire controlepost, een politiebasis, en een inlichtingenafdeling. Vele Papoea’s zijn gearresteerd voor deelname aan demonstraties voor een referendum over onafhankelijkheid”, vertelde Benny Wenda aan de Morning Star.

In de oostelijke provincies; West-Papoea en Papoea in Indonesië wordt al jaren voor onafhankelijkheid gestreden. De strijd krijgt steun in de Pacific, met name van Vanuatu, hoewel ook steun komt vanuit Tuvalu, de Marshall-eilanden en andere Pacifische eilanden.

Net als Australië heeft Indonesië recentelijk meer aandacht besteed aan de landen in de Pacific. Afgelopen oktober heeft Indonesië het Indonesische Agentschap voor Internationale Ontwikkeling opgericht, met een focus op de Stille Zuidzee. Bij de lancering van het agentschap merkte de Indonesische minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken op, dat er al hulp was verleend aan Tuvalu, Nauru, Solomon-eilanden, Kiribati en Fiji, evenals aan Myanmar en de Filippijnen.

The Jakarta Post schrijft dat Australië en Indonesië zoeken naar mogelijkheden om als partners samen te werken voor de ontwikkeling in de Stille Oceaan. Veel landen in de Pacific hebben zich al tot China gewend voor financiering.

Parlementariër en co-plaatsvervangend leider van de partij Australische Groenen, Adam Bandt, zou Jokowi na zijn toespraak hebben gezegd: “Bedankt voor uw toespraak, bedankt voor uw opmerkingen over klimaatverandering, doe alsjeblieft ook iets voor elkaar op West Papua.”

Uiteindelijk was Jokowi’s speech opmerkelijk voor wat hij niet zei, zo schrijft Colin Brown, universitair hoofddocent, aan de Griffith Asia Institute, Griffith University. Die aangesloten is bij de Australia Indonesia Business Council. Hij is van mening dat de hernieuwde belangstelling van Australië in de Stille Oceaan is gekoppeld aan de toegenomen Chinese aanwezigheid in de regio.

Bronnen: The Conversation, Morning Star, The Jakarta Post

Total
0
Shares
Related Posts