Batik Maluku: Designs met Molukse elementen

https://youtu.be/-csWLcjJ2LE

Batikken is een heel oude kunstvorm. Een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien. En wordt vooral gedaan in Indonesië, met name op Java. Er zijn stoffen gevonden in het Midden-Oosten, in India en Centraal-Azië van meer dan 2000 jaar geleden. De batikkunst heeft zich tot een hoog niveau kunnen ontwikkelen.

Tegenwoordig zitten er ook regionale verschillen in de batikpatronen van Indonesië. Zo heb je Batik overhemden met Molukse, Papoease en Timorese elementen. Vaak gedragen door politici en ambtenaren uit de Molukken, Papoea of Oost-Nusa Tenggara. Vaak voor officiële gelegenheden. Sinds 2009 staat batik vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

In bovenstaande reportage van iNews TV, ziet u hoe Elfira Hehanussa Molukse Batik designs ontwerpt vanuit haar atelier in de hoofdstad Ambon. Zij maakt haar designs met elementen van de Alfoeren, Patasiwa en Patalima.

De exclusieve merken in Indonesië zijn zeer prijzig. Bij haute couture designs worden de batikontwerpen aangebracht op zijde, een tijdrovend proces wat maanden kan duren en daarom ook zeer kostbaar en duur is.

Mobiele versie afsluiten