An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Benji (voormalig Arnhemsgewijs) met band Ikatan en Cakalele Maluku Tenggara op Molukse Dag op Kwaku

Tijdens de Molukse Dag op Kwaku op zaterdag 29 juli a.s. treedt niemand minder op dan Benji Vlijt – Rahametwau, voormalig zanger van Arnhemsgewijs. Speciaal voor de gelegenheid is er een live band geformeerd, uit muzikanten met Molukse roots. De combinatie van live zang, live akoestische act en een dj, resulteert in een energieke stage performance.

Thiago Mereilles (Maurizio Marijanan) voert de beats aan vanuit zijn dj set, ondersteund door MC Teacher (Thomas Weidijk Rahajaan). Op Cajon wordt het ritmische verhaal uiteengezet door Daniel Vlijt Rahametwau. De gitaar sectie wordt vertegenwoordigd door Daniel Rahajaan en Virgil Vorst Manusama. Producer en toetsenist Lucky 7 (Jeffrey Hindriks Morjaan) heeft een grote invloed op de producties. De backing vocals worden verzorgd door o.a. Bobby Matulessy en Sharon Hattu.

Als laatste maar uiteraard niet het minste, zal de speciaal gevormde Maluku Tenggara Cakalele groep haar bijdrage leveren aan een wervelende show. De dans zal uitgevoerd worden onder leiding van Raymundo Rahajaan. Die op zijn beurt ondersteund wordt door tifa-spelers Lodewijk en zoon Manu Elwuar, Etus Kerubun en Iljaa Kadmaer.

BIOGRAFIE

Benjamin Vlijt maakte ooit als danser “Footloose” zijn entree op de Nederlandse podia. Eind jaren ‘80 waren crews als “Graveyard Posse”, “Ultimate Alliance” en “Flip Da Script” zijn thuisbasis. Vanuit het Oosten van het land werd er al volop getourd met artiesten als Alyson Williams en Dina Caroll, bekend van de hits “Sleep Talk” en “Walk On By”. De DMC World DJ Championships werden met danspartner Steady Freddy begeleid. Deze ervaringen brachten volop inspiratie om zelf actief de muziek in te gaan.

Swingbeat, Hip-Hop en RnB waren een sterke underground stroming vanuit de VS en Engeland. Cassettebandjes werden opgestuurd via familie in het buitenland. Internet was op dat moment nog geen bereikbaar medium. Met de trein werd er afgereisd naar Amsterdam om bij Boudisque de laatste nieuwe import te beluisteren op vinyl en de toen nog vooruitstrevende compact disc. Via Yo!MTV Raps kwamen de clips bij familie Vlijt de huiskamer in.

De wens was om ooit zelf als artiest op de voorgrond te mogen staan

Na enige omzwerving kwam Benji uiteindelijk terecht in de scene van Arnhem. Hier zou hij Edsel (producer AG), Tara, Step en Kenny Wise ontmoeten, waarmee hij al snel de eerste optredens ging doen als toaster van de groep. Een van de hoogtepunten van dit muzikale gezelschap is een complete tour als de support act van Adina Howard.

A&R Manager Ruud Vinke van Polygram wist voor elkaar te krijgen dat de groep van Engelstalige songs, overstapte naar Nederlandstalige teksten. Hiermee bleek de Nederlandstalige RnB geboren. Er werd gezocht naar de juiste formatie. En met het aantreden van Lloyd was de groep Arnhemsgewijs compleet. “Je Hebt Me Gebruikt” was de eerste track die werd uitgebracht en scoorde direct in de Nederlandse charts. Het album “Wij Maken Geen Grappen” stond maar liefst 13 weken in de album top 100. Geen enkele muziekzender kon nog om de groep heen vanaf dat moment. De prijzen volgden. De TMF Award voor Beste RnB (1998), de Hitkrant Award en de nominatie voor een Edison Award.

Nadat Arnhemsgewijs in 1999 officieel uit elkaar gaat, worden er in kleinere bezetting door Benji en Step nog enkele nummers uitgebracht. Hierna volgt een periode waarin er diverse uitstapjes worden gemaakt als solo artiest. Denk hierbij aan househits met Dj’s Firebeatz en JoeySuki, medewerking aan tv-programma’s, het schrijven van teksten en muziek voor andere artiesten en coaching van talenten. Echter het gevoel van Arnhemsgewijs blijft trekken en de groep maakt weer nieuwe muziek. Tot op heden is de groep in originele bezetting beschikbaar voor gelegenheidsactiviteiten.

Eens een artiest, altijd een artiest

Zonder het meteen in de gaten te hebben heeft Benji op enig moment meer dan een heel eigen album op zijn harde schijf staan. Achteraf niet zo vreemd als je al die tijd bent blijven schrijven en produceren. Er is materiaal in verschillende categorieën. Dit maakt samen een bonte verzameling van songs. Met een aantal jonge producers in zijn team wordt altijd de mix opgezocht van herkenbaarheid en vernieuwing. Ook de live performance gaat met zijn tijd mee. Zo wordt er rekening gehouden met de bezetting op het podium. Zoals een volwaardige dj, backing vocalisten en muzikanten. Een pakkende energie om het publiek te entertainen op verschillende niveaus.

Benji blijft met zeer brede interesse op zoek naar ontwikkeling. Zo doet hij voortdurend nieuwe ervaring op. Los van hokjes-cultuur. Onafhankelijk van genre of stroming.

Maak kennis met de huidige Benji! – Aangenaam weer.

Total
0
Shares
Related Posts