Blog | Building The Baileo: “Wij hopen met deze documentaire een goed beeld te kunnen geven rondom adat, identiteit, cultuur en overdracht”

Romy, voorzitter en initiatiefneemster van Building the Baileo: Ik heb mijn reis naar Maluku in maart geboekt, het is mijn eerste keer, pulang. Het idee om een documentaire te maken kwam pas later ter sprake.

Er gebeurd dus een hoop tijdens mijn reis, aller eerst heb ik mijn familieleden en negeri Waai ‘ontmoet’. Het was vanaf mijn transfer op Jakarta al een emotionele happening. Familie die mij met zoveel liefde onthaalde, omdat ik ervoor heb gekozen om ‘thuis’ te komen op Maluku. De eerste dagen heb ik volledig besteed met familie, de aardbeving maakt mijn eerste bezoek aan de Molukken nog meer beladen.

Ik zie nu met mijn eigen ogen, wat er op Maluku speelt. De schade, het verdriet, maar ook de moed van het volk om door te gaan en er het beste van te maken.. zo nuchter en dapper.. mijn tante Ritha Tahitu, dokter en directrice van het dr. Haulussy ziekenhuis te Ambon die gratis medische hulp verlenen aan alle slachtoffers van de aardbeving. Hierdoor werkt ‘Mama Ritha’ dagelijks met de getroffenen en is zij van mening dat Wij in Nederland niet de juiste berichtgeving ontvangen.

“Jullie maken je te druk in Nederland, er is zorg en er zijn middelen”, zegt ze. Nu heb ik dit met mijn eigen zintuigen mogen ervaren. Ambon heeft voor hetere vuren gestaan, ‘de dappere mentaliteit helpt het volk er altijd op vooruit’.

Vandaag zijn we begonnen aan de eerste filmdag voor het maken van onze documentaire. Om 05:00 lokale tijd Ambon ben ik met de hele crew, onder leiding van Cameraman Ellon Tomisa (TIFA Magazine) en Chres Lewonkoru (TIFA Magazine) vertrokken met de ferry vanaf Liang naar Seram.

Eenmaal aangekomen op Kairatu zijn we met de auto uren door Seram gereden, door alle negeri’s en op deze manier samen de mooiste plekken uitgezocht van Piru en Masohi tot Bellarizki Saleman om beelden te maken voor de documentaire. Morgen zullen wij richting Amahai gaan en verder afreizen naar de Alifurustammen op Seram.

Het is heel bijzonder om op Seram te zijn. Zoals wij het kennen als Nusa Ina. Moederland. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe magisch de omgeving voelt en hoe mooi de natuur en de mensen hier zijn, met de hulp van de cameracrew hoop ik dit in beeld te kunnen brengen. Volgende week zullen wij de dorpen Waai, Suli, Hative Kecil en Tulehu bezoeken voor onze documentaire.

De documentaire zal een kernonderdeel zijn van het event van Building the Baileo ‘Hari Alifuru‘ op 24 november aanstaande in het Moluks Museum te Den Haag. Wij hopen met deze documentaire een goed beeld te kunnen geven rondom de onderwerpen: adat, identiteit, cultuur en overdracht. Benieuwd naar de documentaire? Kom dan naar het event. De kaartverkoop gaat hard, dus wees er snel bij.

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door alle donateurs van onze crowdfunding, Tifa Magazine en Visit Ambon 2020. “Ik ben erg trots en dankbaar op alle steun die wij ontvangen voor ons werk”.

Exit mobile version