Boksen enorm populair in de Molukken

In Maluku en vooral op Ambon is boksen één van de meest populaire sporten. Steeds meer Molukse mannen en vrouwen trekken bokshandschoenen aan. Maar ook in Nederland hebben we onze kampioenen zoals Marichelle de Jong en Xavier Köhlen. Tegenwoordig heb je in Indonesië evenveel kans om een belangrijke manager in de boksring aan te treffen als op het golfterrein. De Molukken staat bekend als de thuisbasis van bekende boksers in dat land.

Een van de legendes is Ellyas Pical, een voormalig Molukse profbokser met een verwoestende linkerstoot. Hij kreeg de bijnaam The Exocet en was de eerste wereldkampioen boksen die voor Indonesië uitkwam, en is drievoudig IBF Super-Flyweight Champion (1985-1989).

Marichelle de Jong is een voormalig Moluks-Nederlandse boksster, bokscoach en personal trainer. In haar carrière bokste ze 95 wedstrijden en was Europees bokskampioene, veelvoudig Nederlands kampioene en won tweemaal brons bij de wereldkampioenschappen. In 2012 stond ze eerste op de wereldranglijst.

Stevi Ongen Ferdinandus uit Ambon is WBA Asia, IBO Asia Pasific, WBC Asia Silver- en WBC continental-kampioen bij de superweltergewichten. Zie foto.

Tekst gaat verder onder de banner

Nog een paar bekende boks toppers zijn Ester Kalayukin, Ralin Lumoly, David Isikiwar, Steven Kastanya, Noldy Manakane en Lodewyk Batlayeri. Tijdens de Indonesische nationale sportkampioenschappen hebben twee Molukse boksters, Juliana Patty en Welmy Pariama gouden medailles binnengesleept voor de Molukken.

Xavier Köhlen, de bokstalent uit Sittard in Nederland behaalde in het boksen maar liefst vier maal de Nederlandse titel in de hoogste amateurklasse en is inmiddels profbokser.

Exit mobile version