An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Burgemeester Louhenapessy bezoekt Ecologisch adviesbureau: Focus op ecosysteemherstel

Richard Louhenapessy, de burgemeester van de hoofdstad Ambon, heeft op vrijdagochtend Bureau Waardenburg Ecology & Landscape bezocht, het Nederlandse Ecosysteemherstel centrum in Culemborg. Om te kijken of zij wat kunnen betekenen om het ecosysteem rondom Ambon te herstellen, om vervolgens door te adviseren naar andere eilanden.

De directeur, Eelco Waardenburg komt net terug uit Ambon. Daar heeft hij twee weken geleden het eiland en de huidige situatie onderzocht na de zware aardbeving.

Bureau Waardenburg is een onderzoeks-, advies- en ontwerpbureau op het gebied van ecologie, milieu en landschap. En is de grootste onafhankelijke groene adviesbureau van Nederland. Die over het algemeen werken in opdracht van overheden, maar ook particuliere ondernemingen.

De burgemeester overlegde er met de directeur van het centrum en sprak er met enkele adviseurs. Om met de informatie die hij meekrijgt weer in Indonesië te overleggen met zijn collega’s en met name het hoofd van de Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB), Doni Monardo.

De aanpak van rampen zoals overstromingen moet zich veel meer richten op het duurzamer gebruik en herstel van ecosystemen. Dit stelt Bureau Waardenburg. Het eerste doel zal zijn het bijdragen aan mangrove herstel dat hoge en sterke golven onderbreekt, het inventariseren van schade aan koraalriffen en het geven van ecologisch advies bij ontwikkelingen in de nabijheid van gevoelige koraalriffen.

“We hebben veel problemen met aardbevingen en periodes met hoge golven. We hebben al gesprekken met experts die ons informeren, zodat we naar mogelijkheden kunnen zoeken om ons in de toekomst beter te beschermen voor natuurgeweld”, zo verteld burgemeester Louhenapessy.

Buiten Nederland, werkt Bureau Waardenburg binnen Europa in onder andere België, Wales, Denemarken, Duitsland, Portugal, Italië en in enkele oosteuropese landen. Ook buiten Europa zijn ze actief, onder andere in Amerika, Australië, Centraal- en West-Afrika, de Caribbean en het Midden Oosten (o.a. de Rode Zee).

“Ik hoop dat we een samenwerkingsverband kunnen realiseren. Ambon zal de eerste zijn, een voorbeeld voor in het gebied om het ecosysteem te herstellen en te beschermen”, zo verklaarde directeur Waardenburg. Hij gaf ook aan de burgemeester mee, dat bij zulke projecten het goed zou zijn om met lokale studenten te werken.

De bedoeling is dat er in het nieuwe jaar een team van specialisten vanuit Nederland naar Ambon gaat om de gesprekken te vervolgen met de autoriteiten. En om het project concreet te maken.

Total
0
Shares
Related Posts