An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Cakalele Tenggara ’93, culturele krijgsdans op Molukse Dag op Kwaku

AMSTERDAM – Dit jaar komen er weer verschillende traditionele zang en dansgroepen om de Molukse cultuur uit te dragen op het Kwaku Summer Festival. De eerste culturele groep die we aankondigen is Cakalele Tenggara ’93 uit Zevenaar. Andere groepen die al zijn aangekondigd zijn o.a. Massada en Foco, en het jongeren duo Busu en AT Beats. De line-up zal de komende weken worden aangevuld met nog meer topacts. Dit jaar staat de Molukse Dag op Kwaku in het teken van het lustrum en zal plaatsvinden op zaterdag 30 juli.

Net als afgelopen jaren wil de organisatie de bezoekers op het grootste multiculturele evenement van Nederland kennis laten maken met Maluku. Waar men kan genieten van optredens van diverse Moluks culturele groepen, bands en artiesten die afkomstig zijn uit verschillende streken van de Molukken.

Een Molukse krijgsdansgroep van de Zuidoost Molukken

De cakalele (tjakalele) is een specifieke krijgsdans uit de Molukken en werd vroeger opgevoerd wanneer mannen ten strijde trokken onder leiding van een Kapitan.

Bij de cakalele uit de Zuidoost Molukken dragen de mannen strijdkledij Pakian Adat: een rode hoofdband, rode band aan de linker bovenarm en een kain (sarong).

In een eerdere interview met TIFA Magazine vroegen wij Lukas Eleuwarin van Cakalele Tenggara ’93 over hun krijgsdans: “De cakalele die wij uitvoeren komt echt uit mijn kampong Dian. Elke beweging heeft betekenis. In onze cakalele zie je ook menari, dat is niet voor niks. We nodigen onze vrouwen om de veilige terugkeer van een oorlog te vieren”, zo vertelde Lukas.

“De suling en tifa roepen een speciaal gevoel op. Een kapitan moet veel kunnen dragen en dat is niet alleen cakalele. De manier waarop je danst is ook het verhaal wat je brengt. Een kapitan kan nooit alleen staan, hij heeft altijd zijn mensen om zich heen. Ik betrek altijd iedereen erbij, je doet het met z’n allen. Het is niet voor niks dat ik daar sta. We moesten een keer op Tanimbardag optreden. Er werd gevraagd; ‘wie kan ik het woord geven?’ Ik werd aangewezen om iets te zeggen. Ik vertelde; ‘deze dans komt wel van Kei, we heten wel Tenggara, maar deze jongens hier zijn van alle eilanden. Er is geen verschil tussen ons, cakalele is een bekend fenomeen tot aan alle uithoeken van Maluku. Er is een ding wat ons verbindt en dat is die kain berang.’ Iedereen moest klappen en ik kreeg te horen dat ik mooi had gesproken, terwijl ik eigenlijk geen prater ben. Het is apart dat anderen kwaliteiten in je zien die je tot het eerste moment van daadwerkelijk doen zelf nog niet ontdekt had.”

Het programma en de complete line-up wordt de komende weken verder bekend gemaakt.

Meer informatie over de Molukse Dag op Kwaku volgt! Houdt onze website in de gaten.

Onze kersverse TIFA Magazine in het kader van ons 10-jarig bestaan is een feit! Wordt nu abonnee.

Naast ons krantje presenteren wij nu ook met trots ons blad in een magazine versie. Wilt u lid worden? Dan kunt zich aanmelden via: social@tifamagazine.com Ovv Abonnee Magazine, uw naam, email en adres gegevens. Nu 1 jaar, 4 edities voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Total
1
Shares
Related Posts