An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

CBC doet verslag over de strijd van de Papoea’s

De Canadese CBC News meldt dat na een week van ongeregeldheden er nu een protester is gedood. In een uitgebreide verslag verteld de nieuwszender over de geschiedenis en identiteit van de Papoea’s. Zowel over hun politieke, etnische als culturele achtergrond. Zie bovenstaand filmpje. 

Onafhankelijkheidsleider Benny Wenda werd in een Skype interview gevraagd om een heldere uitleg te geven over de situatie: “Het conflict in West Papua krijgt weinig aandacht. Nu er een demonstrant is gedood zal de wereld dan nu toch eindelijk aandacht besteden aan het probleem?”, vraagt de presentatrice van het CBC journaal.

Omdat het verhaal van West Papua voor velen misschien nog onbekend is wordt de leider ook gevraagd om uit te leggen waarom de Papoea’s onafhankelijkheid willen van Indonesië. Volgens Benny Wenda zal er niets overblijven van het Papoea volk als er nog eens 10 of 20 jaar verder geleefd moet worden onder het Indonesische gezag. Wij demonstreren vreedzaam voor onze vrijheid.

De precentatrice zegt vervolgens: “De autoriteiten van Indonesië zien het anders. Vanuit hun kant noemen zij de demonstranten probleem makers. En hebben ze meer troepen gestuurd. Het ziet ernaar uit dat het dus niet de positieve kant op gaat, in ieder geval vanuit jullie perspectief”, zegt ze. En vraagt Wenda wat hij denkt dat de volgende stappen zullen zijn vanuit Jakarta.

President Joko Widodo is volgende week van plan om een vergadering te houden met Papoease overheidsfunctionarissen en leiders in West Papua. Benny Wenda die zelf in ballingschap leeft in Engeland vraagt de president van Indonesië om zijn volk vrij te laten. En doet een oproep naar de regering om een referendum te houden.

Bron: De CBC of Canadian Broadcasting Corporation is de publieke omroep van Canada. Het is een staatsinstelling die verantwoordelijk is voor radio- en televisie-uitzendingen in het Engels en het Frans.

Total
0
Shares
Related Posts