An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Column van Molukse rapper Rogero: Visit Ambon, Pulang Kampong ||

Als vertegenwoordiger van District Nine Five en staf van Tifa Magazine is Roger Neervoort-Tehupuring, beter bekend als Rogero van de rapgroep MutiaraTEC, begin september afgereisd naar de Molukken voor de viering van de 444ste verjaardag van Ambon stad. In deze column deelt hij graag zijn ervaringen en indrukken van deze reis.

Voor pas mijn tweede bezoek aan Ambon voelt het als de dag van gisteren dat ik alweer precies een jaar geleden mijn eerste voet op de grond van Ambon zette. Wederom op uitnodiging van burgemeester Richard Louhenapessy om nu de 444ste verjaardag van Ambon stad te vieren. Zodra vanuit het vliegtuig het eiland in beeld komt en mijn uitzicht in aanraking komt met de baai, waarop vervolgens de stranden en bossen steeds duidelijker worden, word ik bevlogen met een gevoel van rust. Hoe druk de vorige reis was is het nu niet veel anders, toch is het ‘drukke’ programma niet te vergelijken met de gehaaste manieren zoals wij die in Europa kennen. Mede door de aanwinst van Estafano van Aanholt, die naast Ambonwhena Aratuaman, Angelo Manuhutu en mijzelf, deel uit maakt van het promoten en coördineren van Visit Ambon 2020.

De eerste dag in Indonesië verblijven wij in Jakarta voor besprekingen met onder andere vertegenwoordigers van Heineken, Bintang en Johnny Walker. In de ‘Ambon Fest Week’ van 17 tot en met 24 oktober 2020 in de herfstvakantie, is er niet alleen een podium op Lapangan Merdeka en Pattimura Park maar ook een evenement in het Natsepa Resort, waar natuurlijk genoten moet kunnen worden van een luxe zoals die in westerse landen.

Het team van Visit Ambon 2020 uit Nederland samen met de burgemeester en Loco-burgemeester van Ambon

Eenmaal in Ambon konden wij de voorbereidingen van de 444ste verjaardag van dichtbij meemaken. Walikota (de burgemeester) sprak de jeugd toe om hun uiterste best te doen voor in de toekomst en vooral er samen wat van te maken. Dit kwam bij de opvoering de dag erna duidelijk naar voren. De viering op Lapangan Merdeka werd natuurlijk geopend met de Molukse krijgersdans ‘cakalele’ waarna de jeugd van Ambon door middel van zang en dans de ochtend vulde. Superstrak en op elkaar ingespeeld was het echt iets om trots op te zijn. Tijdens de show werd er ook nog een stuk gerapt door Mr E, die ook betrokken is bij het officiële anthem voor Visit Ambon 2020 genaamd “Rindu Ambon” met Chaken Supusepa. ’s Avonds bij de viering stond ik versteld van de hoeveelheid mensen op het onlangs volledig betegelde plein. De sfeer was gezellig en men zong en danste mee tijdens optredens van bekende Molukse artiesten zoals Willy Sopacua, Vicky Salamor, Sheyla Lesteluhu, Ridwan Hayat en Joice Pupella.

Dansende kinderen op het Lapangan Merdeka plein in Ambon stad

Ambon is mooi schoon

Wat ook opviel was dat ten opzichte van vorig jaar het beleid van zwerfvuil en rotzooi in de stad maar ook het vliegveld nog meer bijgehouden wordt. Mensen vegen en halen voor mijn gevoel zo wat heel de dag vuilnis op zodat de stad schoon blijft. Ook op Lapangan Merdeka en in Pattimura Park was de dag na de viering het vuil weg.

Na een aantal meetings met general managers van hotels, waaronder Miguel Garcia van Natsepa Resort en Nugroho Widiharso van Hotel Santika, werd mij ook duidelijk hoe diep de liefde voor Ambon en de Molukse eilanden gaat. Goede gesprekken over de mooie natuur, stranden en alle culturele aspecten rondom de Molukken, maar natuurlijk ook afspraken over volgend jaar en hoe wij er allen voor gaan om Visit Ambon 2020 tot een groot succes te brengen.

Naast de viering van Ambon stad, een bescheiden feestje in een discotheek met Willy Sopacua en zijn JP band, Putry Pasanea van Kaka Enda, Chaken Supusepa, Ridwan Hayat en Joice Pupella en de meetings, ben ik zelfs nog met Mr E in Ambon de studio ingedoken om een nummer op te nemen. Gelukkig kon ik beroep doen op Bryan Manuhutu a.k.a. Manuall om vanuit Nederland een toepasselijke beat te sturen. Lang leve internet. Langs kronkelwegen en smalle trappetjes kwam ik in een studio van het kersverse muzieklabel ‘Sound of Melanesia’ die niets onder deed aan studio’s zoals wij die in Nederland hebben. En al zeg ik het zelf ik ben trots op het resultaat en wat is Mr E een getalenteerde artiest. Don’t call it a comeback, direct na de studiosessie hebben we de videoclip geschoten. Sadaap..

Videoshoot met rapper Mr E, bekend van de hits Nona Aster en Nona Passo

De tijd ging veel te snel voorbij maar ik ben met een gerust hart voor de toekomst in het vliegtuig terug naar Nederland gestapt. Ik kan niet anders zeggen dan tot volgend jaar oktober, Visit Ambon Pulang Kampong!

TABEA!

Lees ook Rogero’s column van vorig jaar van zijn eerste reis naar de Molukken: Visit Ambon, Pulang Kampong!

Total
0
Shares
Related Posts