Column: Molukse rappers slaan handen ineen op Potong

POTONG (Official MV)

Door Rogero, rapper en bekend van de rapgroep MutiaraTEC

Verscheidene rappers uit de Molukken slaan handen ineen met een nieuwe single genaamd Potong. Tijdens mijn reizen naar Ambon de afgelopen drie jaar heb ik research gedaan naar de hiphop scene in Maluku. Ik zelf als rapper uit Nederland ben kritisch als het gaat om rapskills. Wat ik zie is dat het niveau van rapskills in Ambon niet onderdoet dan de skills van rappers uit Nederland en zelfs internationaal. En daarbij is het belangrijk dat je ook de Molukse taal begrijp. En snapt wat ze rappen.

In de onlangs uitgebrachte single op youtube “Potong” laten de rappers uit Maluku hun skills en saamhorigheid zien. Rappers uit verschillende crews laten op deze track zien dat zij hun mannetje als rappers staan tussen het immers groeiende genre.

“Potong” is de tweede release in de #kapitanmovement na “Kasta kapitan” van rapper Micheal Ruhulessin beter bekend als Mic-L enkele weken geleden. De track benadrukt de drang in hiphop om elkaar te laten zien dat zij voor niemand onderdoen en dat blijkt zeker in de benadering van het nummer. Elke rapper krijgt de gelegenheid om zijn stijl over te brengen en doet dat in zijn eigen stijl. Van de Ghettoside tot Tahury Family Gathering geven zij op een productie van Kenza Trona hun vastberadenheid op de microfoon weer.

In hiphop draait het veelal om alle andere rappers af te troeven en op dit nummer willen alle rappers vooral laten zien dat zij niet onder doen voor welke rapper dan ook. Voornamelijk in de Indonesische rapscene. De een na de ander komt harder dan de ander waardoor dit een release voor de boeken is. De producer Kenza speelt feilloos in op de verschillende benadering van de rappers gedurende de track. Er wordt al geruime tijd hiphop en rapmuziek uitgebracht waarin Ambon vaak niet de erkenning krijgt die ze verdienen. Deze samenwerking laat zien dat dat niet het geval is en de #kapitanmovement belooft veel goeds voor de toekomst voor de Molukse hiphop.

Bekijk nu de clip hierboven.

Exit mobile version