An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Column: ‘Tifa Sudah Babunyi’

Time flies, dat geldt voor Tifa Magazine met oprichter Ambonwhena Aratuaman aan het roer. Jaren geleden belde hij me op te praten over Tifa Magazine. ‘Een papieren magazine’?, vroeg ik. ‘Ja, oom Victor , zei hij opgewonden. ‘Maar eerst online’, voegde hij vastberaden aan toe. Gesprekken volgden, meestal nadat hij tot diep in de ochtend met Ambon zat te bellen voor het laatste nieuws. Het was het jaar van de introductie van 4G in Nederland. Ik zat met vragen over Tifa Magazine over wat het zal worden of zou overkomen. Is het sec een website met de naam Magazine? Of is het meer vergelijkbaar qua toepassing met een Facebook account met nieuws? Een soort blog? Hoe je het ook zal formuleren, een ding was voor Ambonwhena zeker, de naam blijft.

Adviezen en suggesties over de opzet, indeling, logo, werkwijze en openingstekst nam hij ter harte. Ik herken nog bepaalde lijnen van het oude framework in de huidige digitale Tifa Magazine. Maar zie ook de groei en uitbreiding van rubrieken met onder andere footages. Tifa Magazine anno 2019 is snelheid gepaard met informatie waarbij alle rubrieken en een veelheid van onderwerpen de revue passeren zoals de lintjesregen, Voice winnaars en deelnemers, nieuwe sportidolen. En: het laatste nieuws vanuit en over de Molukken. You name it. Dat laatste is een unique and fast selling point. Voor de Molukse gemeenschap hier en daar is media onontbeerlijk. Voor de contacten onder en met elkaar. Om je dagelijks te informeren wat er waar gaat gebeuren en of wat zich heeft afgespeeld. Voer voor bespiegelingen of om vervolgens te bepalen wat je in welke richting wilt gaan doen.

De passie voor Maluku is duidelijk aanwezig. Sterker het is eigenlijk nooit weggeweest

Time flies. Inmiddels heeft Ambonwhena een team rondom zijn Tifa Magazine opgezet. De passie voor Maluku is duidelijk aanwezig. Sterker het is eigenlijk nooit weggeweest. Ambonwhena is veranderd en weer niet. De groei van zijn initiatieven typeert zijn wilskracht. Digitaal speelt Tifa Magazine een belangrijke rol. Daarnaast is de tastbare Tifa Magazine een feit. Wat niet is veranderd bij de oprichter Ambonwhena, is voor mij zijn uitdrukking ‘Oom Vic tau toh’. Zo belde hij een week voor deze deadline me op. Of ik een stukje wilde schrijven. ‘Waarvoor?’. ‘Voor Tifa Magazine, het blad waar ik in het verleden met u over had gesproken? Dat komt op de Molukse dag uit’. ‘Ah, betul?’. ‘Oom Victor tau toh’. ‘Schrijven wellicht ok, waarover dan?’. ‘De beginperiode waar u bij betrokken was. ‘Io, itu beta masih tau’. Het was niet mijn bedoeling om over Ambonwhena te schrijven. Maar hij heeft me de vrijheid beloofd te schrijven over die beginperiode en wat ik verder aan wilt toevoegen. Meestal volgt hier op mijn WA een 🙂

Anyway waarom ik hem wil betrekken in dit stukje heeft te maken met wilskracht en groei. Dat heb ik bij hem gezien en van hem mogen leren.

Altijd uitkomend op een ding. ‘Ik doe het voor Maluku’

Onze allereerste ontmoeting was in het Mediapark in Hilversum. Ik zat toen – de vorige eeuw – bij het landelijke Molukse radioprogramma Suara Maluku op Radio 5 van de NTR/NPS. Een tip over een jonge rapper kwam binnen met voor mij een unieke naam. Ambonwhena was op dat moment de eerste Molukse rapper die ik ooit live in de studio te gast had. Vanuit de ramen van de studio kon je op een afstand de studiogasten altijd zien lopen naar de hoofdingang. Zijn tred, beweeglijke armen en hoofdbeweging straalden energie uit. In de uitzending stak hij met ondersteunende armbewegingen, vlot en enthousiast zijn verhaal af. Soms met een zijstraatje links en rechts, maar altijd uitkomend op een ding ‘Ik doe het voor Maluku’. Een van die afslagen in zijn leven is de Bijlmer. Via Ambonwhena is bij Kwaku de weg geopend voor Molukse artiesten en groepen om zich te manifesteren en presenteren op wat nu bekend staat als het grootste, landelijke Molukse podium in Nederland. Met duizenden bezoekers, zover het oog reikt. Aanleiding voor dat initiatief was het 65 jaar verblijf Molukkers in Nederland. Het was het eerste jaar afwachten geblazen. De rest is history. Het succes van de opkomst is ongeëvenaard: X maal de Houtrusthallen.

Kwaku is inmiddels op de Molukken een begrip geworden. Tifa sudah babunyi

Bruggenbouwers in Nederland, maar zeker ook bruggenbouwers tussen Molukkers in Nederland en Maluku manise zijn nodig. En die zijn er. Ambonwhena reist regelmatig naar Indonesië en de Molukken voor zijn ideaal: bruggenbouwen en die onderhouden. Kwaku is inmiddels op de Molukken een begrip geworden. Tifa sudah babunyi. Dit jaar steken soloartiesten Doddie Latuharhary, Jopi Latul, Karen Pooroe, Siera Latupeirissa en theatergroep Kabaresi de brug over.

Victor Joseph: Journalism (printmedia, radio, TV, social media), community media, role of media in disaster/conflict. Eventorganizer, advisor mediastrategy.

Foto: Tifa dalam Tabuhan Persaudaraan

Deze column is eerder verschenen in de TIFA Magazine krant Editie nr 1. Juli 2019

Total
1
Shares
Related Posts