De cruciale rol van Gio bij Barcelona

We gaan vandaag terug in de tijd. Dat onze eigen Giovanni van Bronckhorst uit Krimpen aan den IJssel een belangrijke rol speelde bij het grote Barca. De allereerste goal van Lionel Messi bij Barcelona was met de wonderschone, symbolische assist van de Braziliaan Ronaldinho. Met een schitterend wippertje gaf de beste speler van de wereld het stokje over aan zijn natuurlijke opvolger.

Het gewicht van het moment is te herkennen aan de manier waarop de Molukker Giovanni van Bronckhorst en de andere medespelers de piepjonge toen 17-jarige Argentijn bejubelden. Ze begrepen onmiddellijk dat ze getuige waren van sporthistorie.

Ronaldinho, de Braziliaanse smaakmaker groeide in Camp Nou uit tot een wereldtopper, maar mede dankzij de Molukse voetballegende.

“Giovanni was een fantastische linksback in Barcelona en een geweldig persoon voor iedereen daar.”

– Pep Guardiola, Spaans voetbaltrainer en voormalig profvoetballer

Henk ten Cate, voormalig assistent-trainer bij Barcelona onder Frank Rijkaard, vertelt er over in VI: ‘We begonnen met Ronaldinho op de nummer 10-positie. Dat was een ramp. Hij schakelde nooit terug na balverlies, dus we kwamen telkens een man tekort op het middenveld.’

‘Toen hebben we hem op de linkerflank gezet. Daar had hij spelers in zijn rug, die bereid waren vuile meters te maken en hem verdedigend te ondersteunen. Met name Giovanni van Bronckhorst deed dat. Met bijvoorbeeld Jordi Alba was dat op die manier nooit gelukt. Maar Gio cijferde zichzelf weg voor Ronaldinho en dus voor de ploeg.’

Exit mobile version