An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

De Collectie Vertelt, Molukkers in Nederland met andere aankomstverhalen

Vorig jaar herdachten we de komst van de KNIL- en Marine-Molukkers naar Nederland, alweer 65 jaar geleden. Dit jaar is het 55 jaar geleden dat de Molukkers uit Nieuw-Guinea hier aankwamen. Op het westelijke eilanddeel van de Papoea’s woonde destijds de op een na grootste Molukse gemeenschap, na die op Java.

De Molukse families uit Nieuw-Guinea kwamen in 1962 naar Nederland, maar werden niet gehuisvest in woonoorden, zoals de Molukse militairen van 1951. Zij werden bij aankomst opgevangen in contractpensions en kregen daarna gewone huizen toegewezen tussen de Nederlanders, onder meer in Hoogeveen, Groningen, Middelburg, Arnhem en Haarlem. Ook bezaten ze al de Nederlandse nationaliteit, in tegenstelling tot de Molukkers die in 1951 naar Nederland waren overgebracht.

De laatste jaren wordt 21 maart steeds meer de datum die het begin van de Molukse gemeenschap markeert. Hoewel dit de aankomstdatum is van het eerste schip in 1951, worden ook Molukkers met een aankomstgeschiedenis die dateert van voor of na die datum, op die dag herdacht.

Nog niet alle Nieuw-Guinea-Molukkers staan vermeld op website De Aankomst. Wilt u namen laten toevoegen of heeft u andere aanvullingen, stuur dan een mailtje naar Nanneke Wigard.

 

Foto: Koen Wessing, Rijksmuseum

Total
0
Shares
Related Posts