An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

De meer als 11 miljoen Melanesiërs in de Molukken, West-Papua en Oost-Nusa Tenggara

https://www.youtube.com/watch?v=yF8vsrtyMyc

Sinds juni 2015 is Indonesië door de MSG-top toegelaten als “associate member” van de Melanesian Spearhead Group. Onder andere omdat het land vijf Melanesische provincies heeft: Papoea, West Papoea, De Molukken, Noord-Molukken en Oost Nusa Tenggara (NTT). De gouverneurs van deze provincies vertegenwoordigen de gebieden. De Indonesische president Joko Widodo spreekt over meer dan elf miljoen Melanesiërs in Indonesië. Dat zei hij eerder tijdens een ontmoeting met Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) in een toespraak over de Melanesische bevolkingsgroepen in zijn land.

Indonesië telt meer dan elf miljoen Melanesiërs”, verklaarde president Jokowi

De United Liberation Movement of West Papua (ULMWP) heeft de waarnemer-status in de MSG, wat de eerste diplomatische erkenning is, sinds 1963. Volwaardig lidmaatschap voor de ULMWP zal één van de meest belangrijkste stappen zijn tot nu toe, die voor de officiële erkenning kan zorgen dat West Papua onder Melanesië valt op diplomatiek niveau en via een officiële weg.

Tijdens de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 25 september 2021 spraken Pacifische leiders hun bezorgdheid uit over de mensenrechtensituatie in West-Papua.

Gouverneur Parkop van het National Capital District in Papoea-Nieuw-Guinea heeft de regering eerder al opgeroepen om haar beleid ten aanzien van West-Papua te herzien. De regering van PNG respecteert namelijk de Indonesische soevereiniteit over het Westelijke deel van Nieuw Guinea. Volgens de gouverneur zal de crisis in het gebied alleen kunnen worden opgelost door een goed gecontroleerd en wettelijk uitgevoerd referendum in overeenstemming met het internationale recht.

De Nieuw-Zeelandse politica en milieuactiviste Catherine Delahunty benadrukte dat het Papoea-volk Melanesiërs zijn en een onderdeel van de Pacific, maar behandeld worden alsof zij tot Indonesië behoren en dat is onterecht, aldus de voormalige parlementslid van Nieuw-Zeeland. Ze betreurt het dat haar regering de mensenrechtenkwestie niet steunt en het recht op zelfbeschikking niet erkent.

Oost-Timor is ook observer”. Een land in afwachting om bij de Melanesian Spearhead Group aan te sluiten. Na een periode van vierentwintig jaar onder Indonesisch bewind werd OostTimor op 20 mei 2002 officieel onafhankelijk verklaard.

Indonesië is ’s werelds grootste eilandstaat. Nadat er een einde kwam aan het koloniale Nederlands bewind werden de Molukken, West-Papua en Oost-Nusa Tenggara (NTT) onderdeel van het land, ondanks dat er in 1950 de Republiek der Zuid-Molukken, of in het Maleis Republik Maluku Selatan (RMS) werd uitgeroepen, een op Ambon uitgeroepen staat. Op het Molukse eiland Seram vond tot in de jaren ’60 een guerrillaoorlog plaats. In 1961 gaf Nederland West-Papoea een vlag en een volkslied. Er werd een interim-regering gevormd, een rechtelijke macht en een grondwet. Niet veel later viel Indonesië West-Papoea binnen. Op 25 augustus 1962 tekenden Nederland en Indonesië het Verdrag van New York op hoog internationaal politiek niveau. Zo werd het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea onder politieke druk van Amerika alsnog door Nederland overgedragen aan Indonesië.

Door de transmigratie wonen weliswaar al veel Indonesiërs uit andere gebieden in de Molukken, Papoea en Oost Nusa-Tenggara

De eilandengroepen grenzen direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Australië. Door de transmigratie wonen weliswaar al veel Indonesiërs uit andere gebieden in de Molukken, Noord-Molukken, Papoea, West-Papoea en Oost Nusa-Tenggara. Gouverneur Viktor Laiskodat van NTT spreekt over “membangun ekonomi Melanesia”, welvaart voor de Melanesiërs in Indonesië. De arme provincies moeten verenigen om samen beter te worden, aldus de gouverneur. Laiskodat zegt dat de hierboven opgenoemde gebieden een sterke Melanesische bolwerk vertegenwoordigen in Indonesië. Bekijk hier zijn toespraak.

Voormalig president Micronesië

De voormalige president Peter Christian van Micronesië is van Molukse afkomst. In een interview tijdens zijn bezoek aan Indonesië (2018) zei hij het volgende: “Ik zie heel veel mooie culturele gelijkenissen. Maar het is juist belangrijk om ook de culturele verschillen te zien en de waarde daarvan. Met respect voor elkaars cultuur en tradities kunnen twee landen goed samengaan. Dit telt niet alleen voor landen, maar ook voor bevolkingsgroepen.”

Melanesië

De naam Melanesië is in 1832 door de Franse onderzoeker Dumont d’Urville gegeven bij de onderverdeling van Oceanië in Pacifische culturele gebieden. Andere gebieden die hij onderscheidt zijn: Polynesië (veel eilanden), Micronesië (kleine eilanden) en de Zuidoost-Aziatische eilanden van Indonesië (eilanden rond de Indische Oceaan) en Maleisië (land van de Maleisiërs).

De naam Melanesia is samengesteld uit de woorden ‘melas’ en ‘nesia / nesos’, Griekse woorden die ‘zwart’ en ‘eilanden’ betekenen. Eilanden waar dus zwarte of donkere mensen leven. Een definitie op basis van ras. In dit geval betreft het de ras van de ‘zwarte Oceaniërs’. Ook heeft men in Melanesië opmerkelijk veel Albino’s. Tevens zijn het één van de weinige niet-Europese volkeren met een donkere huid waarvan bekend is dat op meerdere eilanden vele mensen blond haar hebben.

Foto: westmelanesia.com

De toespraak van president Joko Widodo over de elf miljoen Melanesiërs in Indonesië kunt u in bovenstaande video bekijken.
Foto: Aru-eilanden, Molukken in 1903 (@Indonesian_history_in_color)
Video: EM TV
Total
0
Shares
Related Posts