An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

De Morgenster vlag

Gisteren werd door Papoea’s en sympathisanten zowel in Papua als wereldwijd 1 december gevierd met een vlaghijsing van de Morgenster, de naam van de vlag van West-Papua. 1 December is namelijk een belangrijke dag voor de Papoease bevolking.

1 December 1961 werden voor het eerst drie nationale symbolen van Papua erkend door de Nederlandse regering; de vlag, het volkslied en het wapen van Papua.

Tevens werd de Nieuw Guinea Raad opgericht. Dit bestuursorgaan is door Nederland ingesteld. De Nederlanders hadden als beleid de Papoea’s te begeleiden naar zelfbestuur. Er werd een interim-regering gevormd, een rechterlijke macht en een grondwet onder leiding van Papoea-leider Marcus Kaisiëpo.

Maar op 25 augustus 1962 ondertekenden Nederland en Indonesië op een hoog internationaal politiek niveau het Verdrag van New York. Zo werd het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea toch door Nederland aan Indonesië overhandigd.

Papoea’s en Molukkers

Ook Molukkers zijn betrokken bij deze strijd. Onder Marcus Kaisiëpo was de eerste vice-president van de verzetsbeweging Front Nasional Papua (FNP) de Molukse Andries Mahulette. Destijds werden ze gesteund door veelal Molukkers uit het voormalig Nieuw-Guinea die zich hadden aangesloten bij het FNP. Die tevens RMS-gezind waren.

Total
0
Shares
Related Posts