De religieuze tolerantie in Ambon Stad dat op nationaal niveau erkenning heeft gekregen, inspireerde de Provinciale Overheid (DPRD) en Forum Voor Religieuze Communicatie (FKUB) van Sorong, om een bezoek aan hun westerburen te brengen.
Begin van deze week is er een delegatie uit West Papua aangekomen op Ambon. Daar hebben ze een ontmoeting gehad met loco-burgemeester Syarif Hadler en SKPD, de Regionale Werkeenheid die ervoor moet zorgen dat alles goed wordt gecoördineerd.
De Papoea’s willen uit eerste hand horen hoe Ambon de kerusuhan heeft verwerkt. En hoe zij zelfs op de 5e plek zijn gekomen van meest tolerante stad in Indonesië.
Syarif Hadler legde uit dat, na het conflict in Ambon, verschillende partijen, zowel sociale waarnemers als experts zeiden dat Maluku 100 jaar nodig had om te herstellen.
“We hebben Ambon en enkele andere Molukse eilanden binnen 15 jaar weer opgebouwd. De hoofdstad kon zelfs op gelijke voet meedraaien met de grootste steden van Indonesië. Andere feiten zijn dat jongeren van de twee gemeenschappen tijdens religieuze feestdagen elkaar ondersteunen met activiteiten. Sinds de oudheid is tolerantie al een onderdeel van het leven in de Molukken. En dankzij onze gebruikelijke banden als de Pela Gandong zijn wij verplicht elkaar als familie te zien”.
Volgens de loco-burgemeester is Pela Gandong een zeer bindend hulpmiddel voor de Molukse gemeenschap. “Het herstel na zo’n heftige burgeroorlog in een relatief korte tijd kan niet los worden gezien van de traditionele rol van Pela Gandong”.
“Natuurlijk heeft de religie die in de islam wordt onderwezen en het christendom gelijkenissen. Maar het verschil in overtuigingen, rituelen en religie is uniek. Het kan niet verenigd worden, maar laten we elkaar respecteren, dat is de sleutel voor een goed bestaan naast elkaar”, aldus Hadler.
Volgens voorzitter Jelfen Nelson Kaletare van het provinciaal parlement uit Zuid Sorong hebben ook Papoea’s een soort Pela schap. Maar dat is beperkt tot Pela Marga, niet tussen dorpen of landen.
Hij legde ook uit dat zijn partij en entourage naar de Molukken zijn gekomen om de relatie te versterken met elkaar. In Papua wonen al sinds voor de tweede Wereldoorlog veel Molukkers. Tevens studeren er Papoea’s in Ambon.
“We zijn trots op deze bezoek aan de Molukken. We kunnen van elkaar leren.”
Voor het afsuiten van de officiële meeting zei Syarif Hadler nog het volgende: “De term minderheid en meerderheid wordt vaak gebruikt. Maar we zijn in wezen hetzelfde. Religieuze verschillen zijn er alleen in de vorm van aanbidding. Maar wat wordt onderwezen door alle religies is hetzelfde, namelijk wederzijds respect onder de medemens”, concludeerde hij.
Bronnen: inFo AMbon, Radio DMS Ambon, Satu Maluku