An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Demonstratie hoofdstad Molukken tegen Omnibuswet Indonesië

AMBON – Studentenverenigingen en honderden studenten van de Himpunan Mahasiswa Islam (HMI) in Ambon demonstreren tegen de nieuwe Omnibuswet voor werkgelegenheid. Vice-gouverneur Barnabas Orno heeft op maandag de menigte te woord gestaan. Op grote schaal begonnen de protesten vorige week in Jakarta en liepen de demonstraties uit op hevige rellen.

Het wetsvoorstel is een ingrijpende hervorming van de arbeidswetgeving bedoeld om buitenlandse investeerders naar het land te trekken. En om de administratieve rompslomp te verminderen. Tegelijk dreigt afschaffing van pensioenregelingen en ontslagvergoedingen.

De Indonesische president Joko Widodo heeft de wet aangenomen als een instrument om nieuwe banen te creëren en arbeidsregels te hervormen. De omnibuswet heeft een enorme omvang: ze vervangt 79 bestaande wetten en meer dan 1.200 wetsartikelen.

Critici zien een flinke verslechtering voor werknemers en milieu. En zeggen dat de nieuwe wetgeving, de arbeidsrechten, rechten van inheemse gemeenschappen en de milieubescherming aan de laars lappen. Ze verklaren ook dat de wetgeving met spoed door het parlement is doorgevoerd zonder de vakbonden te raadplegen.

Voor werknemers heeft de wet grote gevolgen. „Catastrofaal”, noemt Amnesty International Indonesië de wet, en „in strijd met internationale sociale rechten”.

“Het probleem is dat de wet dit niet doet door de positie van lokale gemeenschappen te versterken, maar door alle vuile praktijken van investeerders te legaliseren, zoals landroof, vernietiging van het milieu, en het negeren van mensenrechten en de rechten van inheemse volkeren. De potentiele gevolgen zijn niet te onderschatten”, zegt Djayu Sukma van de organisatie Yayasan Masyarakat Kehutanan Lestari in West Kalimantan.

In grote steden in Indonesië braken protesten uit nadat het wetsvoorstel vorige week maandag in het Huis van Afgevaardigden was aangenomen.

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Pesona Aru 2018

Pesona Aru op het Molukse eiland Aru is een verrassend festival deze maand. Vol cultuur, muziek en lekker…