An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Demonstraties West Papua houden aan

Woensdag zijn Papoea’s opnieuw de straat op gegaan in Sorong en Fak-Fak. Gisteren waren er ook demonstraties in Merauke en Nabire. De Papoea bevolking is woedend en al drie dagen lang vinden er hevige rellen plaats in West Papua. Mensen roepen merdeka (vrijheid) en roepen op tot een referendum. Gisteren protesteerden Papoea’s en Indonesische sympathisanten ook in Jogja.

In Java werden afgelopen week Papoea-studenten gediscrimineerd en bekogeld met stenen. Ze werden gearresteerd en daarbij werd ook traangas ingezet. De Papoea’s werden beschuldigd de Indonesische vlag in een riool te hebben gegooid tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Indonesië. Ze werden onder meer voor ‘apen’ uitgemaakt. Uiteindelijk werden ze na negen uurtjes vrijgelaten omdat er geen bewijs was. Dat melden Indonesische en internationale persbureaus woensdag.

Volgens mensenrechtenadvocaat Veronica Koman was het incident in Surabaya de druppel en zijn de Papoea’s het zat gediscrimineerd te worden. In verschillende steden is het al uit de hand gelopen. Studenten gooiden met stenen, blokkeerden wegen en staken gebouwen in brand. De hevigste rellen waren in de provinciale hoofdstad Manokwari en in de stad Sorong.

Een betoging van mensen die onafhankelijkheid willen was rustig begonnen, maar liep toch uit op ongeregeldheden waarbij met stenen werd gegooid. De politie en leger hebben zich inmiddels versterkt om de rust te herstellen, zo melden de autoriteiten.

De emoties zijn hoog opgelopen. Demonstranten roepen referendum en zwaaien met de Morgenster, de vlag die Nederland in de jaren ’60 aan de Papoea’s hadden gegeven, voor een eigen onafhankelijke staat toen het nog Nederlands-Nieuw-Guinea was. Een kolonie van Nederland.

Op sociale media staan video’s van zowel het incident op Java en de rellen in Manokwari en een terminal op het vliegveld van Sorong, die allebei in brand stonden. Tevens zijn er nieuwsberichten en beelden opgedoken van onrust in Makassar waar ook Papoea’s bedreigd zouden zijn. Die krijgen nu bescherming van de politie.

De Indonesische president Joko Widodo roept op tot kalmte en zegt dat het oké is om emotioneel te zijn. Maar dat het beter is te vergeven. De gouverneur van Oost-Java en de burgemeester van Surabaya hebben hun excuses aangeboden aan de Papoea’s.

Gisteren sprak de Papoease gouverneur Lukas Enembe duizenden Papoea’s toe. “Waarom gedragen mensen zich na 74 jaar Indonesische onafhankelijkheid nog steeds zoals ze deden in de koloniale tijd?” vroeg hij zich af. “Ik heb de centrale regering laten weten dat de Papoea’s hun trots en zelfrespect hebben”, zei hij in zijn speech.

De gouverneur riep iedereen op om kalm te blijven. Ook heeft hij de politie opgedragen professioneel te handelen en geen geweld tegen Papoea’s toe te staan.

Op social media wordt er door mensen vanuit de hele wereld maar ook uit Indonesië zelf steun betuigt. Bekijk in bovenstaand filmpje een reportage van DW News Asia. Waarin de Indonesische mensenrechtenadvocaat Veronica Koman aan het woord komt.

Foto: De Molukse gemeenschap in West Papua tonen solidariteit met de Papoea’s.

Bekijk HIER een reportage van Al Jazeera.

Total
0
Shares
Related Posts