An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Demonstraties voor West Papua ook in Ternate en Ambon

Donderdag hebben Papoea-studenten en Indonesische sympathisanten gedemonstreerd tegen de ‘New York Agreement’, het akkoord was een verdrag dat tussen Nederland en Indonesië op 15 augustus 1962 werd getekend voor de overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea aan Indonesië.

Ook werd er vandaag door Papoease en Molukse studenten in Ternate en Ambon geprotesteerd, daarbij zijn arrestaties verricht. En bij een andere protest in Surabaya zijn er gewonden gevallen. Dat meldt de studentenvereniging Aliansi Mahasiswa Papua op hun social media. Daarop zijn meerdere filmpjes en foto’s te zien.

De studenten vinden dat de Amerikanen hun verantwoordelijkheid alsnog moeten nemen voor de huidige situatie in West Papua waar al jaren een guerrilla-oorlog aan de gang is. En waar Amerika de grootste goudmijn beheert. Grasberg in West Papua is qua gedolven goud en omvang de grootste goudmijn ter wereld. De mijn is in handen van het Amerikaanse Freeport-Mcmoran Copper & Gold Inc. Naast goud produceert de mijn ook zilver en koper.

De Verenigde Staten steunden destijds aanvankelijk het Nederlands beleid, maar na de verkiezing van John F. Kennedy in 1960 kwam er een omslag in het beleid van Amerika en gingen zij Indonesië steunen met o.a. economische hulp.

De Papoea’s kregen uiteindelijk niet het recht op zelfbeschikking. In de jaren daaraan voorafgaand probeerde Nederland, die Nederlands-Indië al hadden verloren de Papoea’s te begeleiden. Men had Papoea’s opgeleid tot parlementariërs en een parlement opgericht, genaamd de Nieuw-Guinea Raad. Verder had Nederland de Papoea-gemeenschap een nationaal symbool, een nationale vlag en een nationaal volkslied gegeven. Om zo een onafhankelijke staat op te richten. In de laatste jaren dat Nederland kolonisator was, hingen de Papoea-vlag, de Morgenster en de Nederlandse vlag samen.

Total
0
Shares
Related Posts