An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Doden na aanhoudende demonstraties West Papua

Verschillende buitenlandse media melden over dodelijke confrontaties tussen politie en demonstranten in West Papua. Op sociale media heeft de studentenvereniging ‘Aliansi Mahasiswa Papua’ beelden geplaatst van nieuwe demonstraties vandaag in Jayapura. Waarop te zien is hoe duizenden mensen met de Morgenstervlag lopen en voor referendum roepen. Papoea studenten in Jakarta gingen gisteren ook de straat op. 

Diverse Nederlandse media besteedde gisteren aandacht aan de onrust in het gebied. Persbureau Reuters heeft de doden gemeld op basis van lokale bronnen. Zeven doden zouden er gisteren gevallen zijn. Zes protesteerders en één militair. Volgens getuigen hadden Indonesische veiligheidstroepen het vuur geopend bij een demonstratie in de regio Deiyai. Dat bericht de krant Suara Papua.

Journalist Victor Mambor is redacteur en chef online van de krant Tabloid Jubi in de hoofdstad van Papua, Jayapura. Hij vertelde via de telefoon aan Trouw. “We proberen de berichten te bevestigen, maar dat is zonder internet bijna onmogelijk. We hebben al eerder berichten gekregen over doden die we niet kunnen checken.” Volgens Mambor is reizen voor de redactie onmogelijk, ook vreest hij dat er op dit moment dingen kunnen gebeuren, zonder dat er iemand van de buitenwereld iets van af weet.

Al Jazeera schrijft dat door de internet afsluiting media organisaties moeilijk informatie kunnen verschaffen om nieuws te verifiëren uit het gebied.

Een bewoner die voor veiligheidsredenen anoniem wilde blijven heeft aan de telefoon verteld dat neergeschoten mensen op de grond lagen. Berichten komen binnen dat er vele Papoea’s de jungle in zijn gevlucht inclusief gewonden, vrouwen en kinderen.

Echter spreekt een woordvoerder van de nationale politie dit tegen. En noemt de berichtgeving “hoax”, hoeveel slachtoffers er precies waren gevallen is niet te bevestigen “omdat de communicatie beperkt is”, ook het leger zegt dit. Wel bevestigen ze dat er één militair en twee demonstranten zijn overleden.

Bekijk ook onderstaande bronnen

Bronnen: Suara Papua, Al Jazeera, Jakarta Post, Asia Pacific, Trouw, NRC, NOS, Parool, Volkskrant, Nu.nl

Total
0
Shares
Related Posts