Dodental aardbeving Molukken verder opgelopen

Korban Gempa Maluku Belum Dapat Bantuan dari Pemda

Het dodental van de aardbeving in de Molukken is opnieuw opgelopen. De Indonesische rampenbestrijdingdienst BNPB op de Molukken constateerde zondag dat het dodental is opgelopen tot 30, met nog 156 gewonden. Dat meldt een woordvoerder van de dienst aan verslaggevers.

De gouverneur van de Molukken (op de foto rechts), de burgemeester van Ambon, districtshoofden en Doni Monardo het hoofd van de nationale BPBD doen hun best om zoveel mogelijk slachtoffers te bezoeken en bij te staan. En alles met eigen ogen te inventariseren. Maar nog niet iedereen heeft de nodige hulp kunnen krijgen die nodig is. Met name de vele mensen die zijn geëvacueerd. Enkele maatschappelijke stichtingen uit Ambon geven hulpverlening met voedsel en voor de zorg van kinderen. Onze collega’s van Kompas TV zijn ook ter plekke om een zo’n goed mogelijk beeld naar voren te brengen van de huidige situatie op dit moment. Zie bovenstaande reportage.

De gouverneur van de Molukken, Murad Ismail, voerde onder andere gesprekken met familieleden van slachtoffers die werden behandeld bij het Dr. Haulussy ziekenhuis in Kudamati in Ambon. Ook werd hij op de hoogte gebracht door het hoofd van de BPBD in de Molukken, Farida Salampessy, over het aantal doden en gewonden.

Na de eerste aardbeving gaf de gouverneur aan dat de focus gericht is op de slachtoffers die gewond zijn geraakt. Die krijgen per direct alle medische zorg die zij nodig hebben. Hij roept via de media de bevolking op om alle zieken en gewonden naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen te brengen.

“Ik zorg ervoor dat alle gewonde slachtoffers maximale zorg krijgen van artsen en verpleegkundigen, zodat ze buiten levensgevaar zijn en in alle rust kunnen herstellen”, zei Murad.

De gouverneur verklaarde hierbij dat alle behandelingskosten volledig worden gefinancierd door de provinciale overheid van Maluku, zodat slachtoffers en hun families zich geen zorgen hoeven te maken. “Alle kosten vallen onder de verantwoordelijkheid van de provinciale regering. Als er artsen of medische personeel zijn die om betaling vragen, meldt dit dan onmiddelijk bij de autoriteiten dan zal ik persoonlijk beslissende maatregelen nemen. Kortom breng gewonden naar ziekenhuizen of waar ziekententen zijn opgezet”, zei hij.

Bronnen: Liputan 6, Antara Lampung

Landelijke hulpactie in Nederland

Momenteel wordt er een initiatiefgroep gevormd die een landelijke hulpactie op touw gaat brengen. Deze groep word gesteund door enkele Molukse organisaties die zich al inzetten voor andere projecten in de Molukken. Het opzetten van een landelijke actiedag, met een totstandkoming van een Fonds, moet zorg dragen dat onze mensen goed georganiseerde hulp krijgen vanuit Nederland die nog nodig is in deze trieste situatie.

LET OP! Een officiële update betreft de landelijke hulpactie volgt as dinsdag via Tifa Magazine.

Exit mobile version