An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Drie monumenten voor Molukse ex-KNIL-militairen in Tiel

De gemeente Tiel wil niet op één manier, maar op drie manieren Molukkers die als militair in het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gediend in de stad eren. Door middel van gedenkplekken én een wandelroute.

Het verzoek kwam van initiatiefnemer Vic Latumahina. Hij zit in de Tielse politiek. Door de geschiedenis van de Molukkers breed te verankeren in de stad kan de gemeente hier aan bijdragen, zo stelt het gemeentebestuur. Van de dertig ideeën vanuit de Molukse gemeenschap, werden er zes voorgelegd aan het gemeentebestuur van Tiel. Die er vervolgens drie hebben uitgekozen.

KNIL

Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger in Indonesië. Het heeft officieel bestaan van 1814 tot 1950. Naast de Molukkers die voor Nederland werkzaam waren. Richtte het KNIL zich ook actief op werving dichtbij, namelijk in België en Duitsland, maar ook in andere landen zoals Zwitserland en zelfs in Ghana werden soldaten voor het Nederlands Indische leger geworven.

 

Bron: de Gelderlander, Omroep Gelderland

Total
0
Shares
Related Posts