Een nieuwe provincie in zicht: Maluku Tenggara Raya

DPRD PROVINSI MALUKU, PEMDA DAN PIHAK TERKAIT GELAR RAPAT KOORDINASI UNTUK MEMBAHAS 13 DOB

AMBON – Het Provinciaal Parlement heeft dinsdag ingestemd met een voorstel voor autonomie in een groot gebied ten zuidoosten van de Molukken. Officiële documenten werden overgedragen aan de DPRD en regionale regering waarmee de onderhandelingen met de minister van Binnenlandse Zaken in Jakarta kunnen worden gestart.

Naast een nieuwe provincie gaat het ook om autonome districten en steden. PDIP-fractielid Benhur Watubun van de Komisi 1 DPRD Provinsi Maluku heeft dit bevestigd. Na een proces van zes jaar kan eindelijk begonnen worden aan inhoudelijke onderhandelingen. De vier steden Tual, Dobo, Saumlaki en Kisar staan klaar om te besturen, en hebben de mentale stap al gezet. De nieuwe fase kan volgens bronnen het proces versnellen.

Volgens voorzitter Josep Sikteubun van het uitbreidingsteam gaat het hier niet specifiek om afscheiding, maar om de lasten te verlichten. Ook de armoede in de regio kan effectiever bestreden worden. Het jaarlijkse budget van de provincie is namelijk relatief klein voor een groot archipel als de Molukken. De gemeenschap, Molukse politici en verschillende partijen staan achter het voorstel, verklaard Sikteubun.

Niet alle gebieden zoals Lease voldoen nog aan de wettelijke voorwaarden, maar daar wordt aan gewerkt, aldus Watubun.

Hier gaat het om:

Tekst: Novi Ohorella (Correspondent Molukken) /Bron: Diskominfo

Mobiele versie afsluiten