Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat vrijheidsstrijdster Martha Christina Tiahahu stierf. Daarom zal de derde editie van de Molukse Dag op Kwaku ter ere zijn van deze heldin.
In 1818 op achttien jarige leeftijd overleed Martha Christina in gevangenschap aan boord van een Nederlands schip omdat ze weigerde voedsel aan te nemen van kolonisten. Haar lichaam werd toen in de Bandazee gegooid.
Martha Christina vocht aan de zijde van haar vader, een medestander van Pattimura tegen het koloniale bewind in Nederlands-Indië.
De Molukse Dag op Kwaku stond vorig jaar in het teken van 200 jaar Pattimura. En die jaar daarvoor in het teken van 65 jaar Molukkers in Nederland, ter ere van de eerste generatie.
Martha Christina en Kwakoe
Zoals Martha Christina zich verzette tegen de Nederlandse koloniale bestuurders op de Molukken, staat Kwakoe (beeld) voor de afschaffing van de slavernij tijdens de koloniale bewind van de Nederlanders in Suriname.
Martha Christina offerde zichzelf op zodat ze geen slaaf zou worden op Java om op de thee- en koffieplantages te werken.
Het is bekend dat Nederland slaven maakte en verhandelde. Niet alleen in Suriname en de Antillen, maar ook in Nederlands-Indië.
Kwakoe is door de Afro-Surinamers direct geadopteerd als de beste representatie van de ontworsteling aan hun slavernijgeschiedenis.
Het wordt tot op de dag van vandaag met regelmaat voorzien van hoofddeksels en kledingstukken, de kleurige omslagdoeken die nog altijd gedragen worden door de marrons. Dit zijn nakomelingen van slaven die van de plantages waren weggevlucht en die vanuit het binnenland de koloniale overheid belaagden.
Dat het grootste multiculturele festival van Nederland de naam Kwakoe (nu Kwaku) kreeg, is ongetwijfeld te danken aan het standbeeld.
Het Kwaku Summer Festival (voorheen het Kwakoe Zomerfestival) wordt sinds 1975 bijna elk jaar tijdens een aantal weekeinden in de zomer gehouden in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Het is van origine een Surinaams festival, maar ontwikkelde zich de laatste jaren tot een multicultureel festival.