An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Extra politie eenheden ingezet in de Molukken in aanloop naar RMS-dag

Indonesië heeft maar liefst tweehonderd regionale politieagenten naar de Molukse eilanden Haruku en Saparua gestuurd vanwege RMS-dag. Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat op 25 april 1950 in Ambon de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukse Republiek werd uitgeroepen. De Republik Maluku Selatan (RMS) vocht tot in de jaren 60 een guerrilla-oorlog tegen de TNI onder leiding van voormalig president Soumokil.

Op sociale media is een videoboodschap geplaatst in aanloop naar 25 april door de Front Kedaulatan Maluku (FKM-RMS) op Ambon. Klik hier.

Het FKM staat voor vreedzame acties, meestal het voortdurend hijsen van de RMS-vlag op Maluku. In totaal hebben wel honderden RMS/FKM-activisten in de gevangenis gezeten of zitten nog steeds.

Leo Nugraha Simatupang, het hoofd van de politie in Ambon laat weten dat de eenheden compleet zijn uitgerust met wapens. En zich zullen stationeren bij elke dorp dat volgens hun beschouwd wordt als sympathisanten van de RMS.

De operatie onder de naam Siwalima Rood Wit (Satgas Merah Putih Siwalima), moet ervoor zorgen dat er geen RMS-activiteiten plaatsvinden. Ook verklaard hij dat verschillende dorpen op de eilanden Haruku en Saparua de basis vormen van activistengroepen die een eigen staat willen vestigen binnen de Republiek Indonesië. En zegt erbij dat er hard wordt opgetreden als er RMS-vlaggen worden gehesen.

De leider van de FKM-RMS, dr. Alex Manuputty, heeft vanochtend een videotoespraak gehouden vanuit zijn huis in Los Angeles. Zie link.

In Nederland is er dit jaar geen grote bijeenkomst tijdens RMS-dag vanwege de coronamaatregelen. Het zou eigenlijk gehouden worden in de RAI te Amsterdam.

RMS-regering in ballingschap

De president in ballingschap John Wattilete houdt zaterdagmorgen ook een toespraak vanuit de Molukse wijk in Breda die via Facebook te volgen is. „Wij hebben daarnaast alle Molukkers opgeroepen om in het eigen gezin of met een zeer beperkt groepje de proclamatie te gedenken. De coronaregels gaan voor onze belangen, net zoals dat geldt voor 4 en 5 mei”, aldus Wattilete in het Reformatorisch Dagblad.

Bronnen: CNN Indonesia, Kompas, Tribun News

Total
0
Shares
Related Posts