De specerijen-lijn BAWA*Aku Spices. Gelijk vanuit de Molukken de wereld in. Hun Visie, Missie en Kernwaarden zijn: Het helpen van de boeren door op een eerlijke (Fair Trade) manier diens producten af te nemen en aan de man te brengen en zodoende de leef- en werkomstandigheden van de boeren te verbeteren. Oftewel, empowerment of lifestyle.
Dit gaat doorgaans goed. Echter wat minder soepel verloopt is het gedeelte ‘Organic’ wat altijd gepaard gaat met een certificaat. De aanvraag van een certificaat (per product) gaat tijd overheen. Soms wel tot een jaar en kost heel veel geld, tot wel 25.000 euro. Dit is een voor-investering die door de locale boeren absoluut niet draagbaar is.
Want van de circa 2 miljoen inwoners die Maluku telt, heeft maar 5-8% familieleden in het buitenland wonen die soms een financiële bijdrage leveren.
Vanuit het inmiddels internationale BAWA*Aku Spices team hebben zij besloten om dit vast te leggen. Awareness creëren wat Fair Trade en organic nou eigenlijk inhoudt voordat je het consumeert. Dat het in de eerste lijn om mensen voor mensen gaat.
Met 7 man vertrekken zij op 15 oktober voor 3 weken naar Ambon en Seram om te filmen en te documenteren.
Want met meer financiële middelen is er meer ruimte om te ademen. Om de landen beter te kunnen onderhouden. Om het Molukse eilandenrijk te ontdoen van een deken van plastic en vuilnis etc.
Deze aankomende reis is de kick-off van een serie opnames over een tijdsbestek van een half jaar wat uiteindelijk tot een documentaire moet resulteren.
Van de Alifuru’s op Seram, de oudste kruidnagelboom op Ternate, de armoede door toedoen van droogte op Kisar, het bedreigde, oorspronkelijke leefgebied van de Paradijsvogel op pulau Aru tot aan Papua.
Dagelijks kun je hun trip volgen via Instagram, Facebook en Youtube via hun website die ze dan gaan launchen. Contactpersoon en initiatiefnemer is Chantal Tehupuring.
Bron: Bawa*Aku Spices