First Lady Iriana toont interesse in Molukse ambacht

Pesan Iriana ke Mama Barutressy Pengrajin Kain Tenun

Terwijl heel Indonesië in de ban is van de presidentsverkiezingen van 2019, besteedde de first lady haar aandacht aan de Molukken. Iriana Joko Widodo was vorige week in Ambon voor een tweedaags werkbezoek en toonde veel interesse voor de geweven stoffen ‘Kain Tenun’ uit Tanimbar.

In het filmpje hierboven ziet u een gesprek tussen de presidentsvrouw en Maria Magdalena Barutressy, die als één van de weinigen nog de traditionele werkwijze beheerst van de Kain Tenun. Aan de hand van traditionele en moderne voorbeelden van houtsnijwerk en weefwerk worden de veranderingen die hebben plaatsgevonden de laatste jaren steeds meer in beeld gebracht.

De met de hand geweven stoffen ‘Tenun Ikat’ behoren tot de culturele identiteit van de Tanimbarese eilanden in de Molukken. Alle stoffen zijn gemaakt door vrouwen. De katoenen stoffen die tegenwoordig op verschillende wijzen worden verwerkt in een scala aan producten, worden ook aangeboden door Molukse modeontwerpers. Zoals door één van de grootste mode iconen in Zuidoost-Azië Samuel Wattimena.

Samuel Wattimena tijdens zijn Tenun Maluku Tenggara modeshow

Verder hielp Iriana Joko Widodo mee aan een schoonmaakactie, ging ze op bezoek bij leerlingen van basisscholen en kreeg ze natuurlijk een feestelijke onthaal op traditionele Molukse wijze. Bekijk ook de korte reportage met Mama Barutressy en de burgemeester van Ambon over culturele kunstwerken die op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Klik hier!

Bronnen: Metro, Tribune

 

WWW.VISITAMBON2020.COM

ZATERDAG 27 JULI 2019
NELSON MANDELA PARK AMSTERDAM

Exit mobile version