An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Gastlessen: Molukse geschiedenis hoort thuis in het Nederlands onderwijs

Aangezien de Molukse geschiedenis voor velen een onbekende bladzijde is, er veel in de doofpot is gestopt wat betreft het verleden van Nederland in het toenmalige Nederlands-Indië. Hebben Molukkers het initiatief genomen om zelf gastlessen te geven over de Molukse geschiedenis.

In de schoolboeken worden hierover veel feiten niet genoemd of zeer subjectief beschreven. In dit lopende schoolseizoen van 2016-2017 zijn er op basisscholen in Tiel en Opheusden gastlessen over ‘Molukkers’ verzorgd in de groepen 7 en 8.

Daardoor begrijpen Nederlandse kinderen nu ook hoe de Molukkers in Nederland terecht zijn gekomen. Bas Wattimury, Laurens Saptenno en Vic Latumahina hebben nu zo’n 25 groepen gedaan op basisscholen in Tiel, Opheusden en Ochten.

De eerste verzoeken ‘Gastles Molukkers’ voor het nieuwe seizoen 2017-2018 is al weer binnengekomen, van een Tielse school waar ze al zijn geweest en twee scholen in Leerdam. Tevens hebben de scholen in Opheusden en Ochten aangegeven hun weer terug te willen vragen.

Ook in Hoogeveen is er nu een speciaal lespakket voor basisscholen. In drie lessen worden kinderen van groep 6, 7 en 8 verteld over de geschiedenis en cultuur van de Molukkers. Basisschool Het Palet was de eerste die dit lespakket doorvoerde. Het project is zo’n succes dat andere scholen hun interesse ook al hebben getoond.

 

 

Total
0
Shares
Related Posts