An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

‘Geen valse beloftes meer voor de Molukse gemeenschap’

Op 10 oktober jl. vond op het Gemeentehuis Alphen aan den Rijn de commissiebehandeling met betrekking tot het sociaal en maatschappelijk domein plaats inzake het voorstel van het college aan de raad over de 2e fase van de herijking dorps- en buurthuizen.

Door Mars Wattimury

Hetgeen daar is besproken heeft veel kwaad bloed gezet in de Molukse gemeenschap van Alphen aan den Rijn, met name veroorzaakt door de antwoorden van wethouder Kees van Velzen naar aanleiding van de terechte vragen vanuit de raadsleden van GroenLinks, PVDA en RijnGouweLokaal.

De opmerkelijke houding van Kees van Velzen schenden de gemaakte afspraken rondom de naamgeving van het nieuwe gebouw. Hierover zijn afspraken gemaakt dat de naam ‘Kaju Putih’ behouden zal blijven. Ook over het beheer van het gebouw zijn naar aanleiding van de ingebrachte stukken twijfels geopperd. Dit tegen de afspraken die in een reeds ondertekende samenwerkingsovereenkomst zijn omsloten.

De Molukse gemeenschap heeft na een ‘valse’ belofte van de gemeente gewacht op een stenen gebouw. Dat proces heeft jarenlang geduurd en na protest vanuit de Molukse gemeenschap heeft het gelukkig toch zijn doorgang kunnen vinden.

Het nieuwe gebouw zal wel een breder sociaal-maatschappelijke functie voor de buurt krijgen dan voorheen, waarmee de Molukse gemeenschap heeft ingestemd. Hoffelijkheid staat hoog in het vaandel van de normen en waarden van de Molukse cultuur. Een ieder zal dan ook welkom zijn. Echter wilt de Molukse gemeenschap wel graag zijn eigen identiteit behouden, omdat de functie van de stichting cultureel gezien een belangrijke positie inneemt samen met het kerkgebouw en de Molukse wijk an sich. Dat is een drie-eenheid bij belangrijke momenten in de gemeenschap.

De Molukse wijk heeft altijd een status aparte gehad omwille van de reden dat het ooit is opgezet. Door het land bestaan ruim 60 soortgelijke Molukse wijken die de Nederlandse overheid in de jaren 70 heeft opgezet. Het overgrote deel van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen zijn in 1951 op dienstbevel van regering overgehaald naar Nederland voor een tijdelijk verblijf voor 6 maanden. Met belofte tot terugkeer. Maar zijn uiteindelijk nooit mee teruggebracht en op gruwelijke wijze geschoffeerd door de Nederlandse regering met alle trauma tot gevolg. En dit na jarenlang actief in oorlog te hebben gevochten voor de Nederlandse vlag.

De Molukse gezinnen die in 1965 intrek namen in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn hadden daarvoor 15 jaar lang gedwongen onder bizarre condities in oud-concentratiekampen en joodse doorgangskampen gewoond verspreid in Nederland. De Molukse wijk kan daarom gezien worden als zowel Moluks en Nederlands Erfgoed uit de tweede wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië. Ook is het een spoor van de koloniale geschiedenis van Nederland. Net zoals op de Molukken nog diverse Nederlandse kolossale forten zijn te zien zoals ‘Benteng Amsterdam’ op het eiland Ambon. Maar bovenal is de Molukse wijk het ultieme symbool voor de gebroken beloftes van Nederland.

De Molukse gemeenschap vindt de ontwikkeling van nieuw stichtingsgebouw een mooi gebaar, maar het valt wel in schril contrast met de openstaande ereschulden richting de Molukse gemeenschap. Nooit hebben de Molukse ex-KNIL militairen hun wachtgelden/pensioenen ontvangen of genoegdoening gekregen voor de serieuze schade dat dit stukje Nederlandse geschiedenis op diverse vlakken bij deze Molukse families heeft aangericht.

De tien geboden zijn een leidraad voor het leven. Valse beloftes vanuit de Nederlandse overheid werken niet bij de Molukse gemeenschap en dat had Kees van Velzen, die de naam ‘Kaju Putih’ foutief uitspreekt, moeten weten. Hopelijk zal hij met een nieuw besef en in het licht van ‘75 jaar bevrijding’ de Molukse drie-eenheid op juiste wijze herwaarderen en net zoals andere gemeentes in Nederland een gemeentelijke bijdrage leveren aan het Molukse Monument dat in 2020 onthuld zal worden in Alphen aan den Rijn.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

VISITAMBON2020.COM
Boek uw reis naar de Molukken
Bij de officiële partner Asfalea Travel

Zelf een nieuwsbericht? Stuur ons een privébericht: Social@tifamagazine.com

Over Tifamagazine.com:
Volg ons op Facebook
Inbox ons via Facebook
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een blog of column in
Neem contact met ons op
Adverteer bij ons!

Total
0
Shares
Related Posts