JAKARTA – In de Jakarta Post van maandag 17 september 2018 is een opiniestuk gepubliceerd geschreven door zanger Glenn Fredly, hieronder een aantal citaten.
“Amnesty International heeft de provincie Maluku ook geïdentificeerd, welke op dit moment geen gegevens heeft van een bewapende pro-zelfstandigheidsbeweging, bovenaan de lijst van bestraffers van vreedzaam politieke activisten.”
“Acht mannen uit Maluku zitten momenteel een gevangenisstraf uit voor wat de overheid makar (landverraad) noemt. Zij zijn Johan Teterissa, Ruben Saiya, Johanis Saiya, Jordan Saiya, John Markus, Romanus Batseran, Jonathan Riry en Pieter Yohanes.”
“Als Indonesië het recht op vrijheid van meningsuiting respecteert, zouden zij niet één dag in de gevangenis moeten zitten voor dusdanig vreedzame activiteiten.”
”Op 28 november 2016, kreeg ik, met hulp van Amnesty International en Jakarta Legal Aid Institute, de kans om Johan te bezoeken in de extra beveiligde gevangenis in Nusakambangan, centraal Java, als deel van een campagne om alle gewetensgevangenen in Indonesië vrij te pleitten.”
“Als Molukker zijnde, heb ik de vruchten van vrijheid in Indonesië mogen ervaren na de val van Soeharto in 1998 door mijn werk als artiest. Ik was in staat om mijn gedachten vrij te uitten door middel van muziek, maar velen in Maluku zoals Johan en andere activisten missen nog steeds het basisrecht om vrijuit hun politieke aspiraties te uitten. Dat is waarom ik beroep doe op de overheid om Johan en zijn vrienden vrij te laten en hen amnestie te verlenen.”
“Begin 2015 had ik de kans om President Jokowi samen met andere artiesten te ontmoeten. Ik heb de President persoonlijk naar het lot van de politieke gevangenen uit Maluku en Papua gevraagd. Ik was blij met zijn resolute antwoord dat hij alle politieke gevangenen zo spoedig mogelijk vrij zal laten.”
Lees het gehele stuk hier!