Glenn Fredly: Een icoon en legende

De Molukse zanger Glenn Fredly Deviano Latuihamallo was meer dan een artiest. Hij was een icoon en een spreekbuis voor de Molukken, maar ook voor het milieu en de vrijheid van meningsuiting. Kortom hij was een leidende figuur op een groot continent in Asia-Pacific.

Glenn heeft miljoenen fans over heel Indonesië en heeft ook zijn fanbase in landen als Maleisië en Nederland. Op 8 april 2020 overleed hij op 44-jarige leeftijd aan een herseninfarct. Hij werd met name populair in midden jaren ’90, toen hij zijn carrière startte en zich voornamelijk ging richten op pop en jazzmuziek. Met zijn kenmerkende hoedjes, petjes en zwoele soulstem, kreeg hij verschillende grote muziekprijzen. En wist hij de muziekindustrie jaren te domineren.

Naast de vele bekende collega’s uit de Indonesische muziekscene reageerden ook overheidsfunctionarissen en de president van het land op het overlijden van de Molukse megaster. Nationale televisiezenders onderbraken de uitzendingen toen het nieuws bekend werd.

De positie van Glenn Fredly was reikend. Zo zat hij de ene dag met Ahok een gesprek te voeren en de andere dag aan tafel bij de president van Indonesië zijn verhaal te doen. De burgemeester van Ambon wil ter ere van Glenn een museum openen in Maluku.

 

Mobiele versie afsluiten