An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Goed nieuws op de valreep van het jaar 2017! De film Tifa is geselecteerd voor het Mother Tongue Film Festival in Washington

Het Mother Tongue Film Festival is onderdeel van het Recovering Voices programma opgezet door het Smithsonian Instituut in samenwerking met het National Museum of Natural History. Het Smithsonian Instituut in Washington is ‘s werelds grootste Amerikaanse onderwijs- en onderzoeksinstituut met een bijbehorend museumcomplex. Het bestaat uit negentien musea en galerieën, het National Zoological Park en negen onderzoeksfaciliteiten.

Op 21 tot en met 25 februari 2018 worden tijdens dit festival recent geproduceerde films over de rijkdom van inheemse culturen en talen vertoond. Elk jaar wordt op 21 februari door UNESCO Internationale Moedertaaldag gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden.

De tifa is van oorsprong een slaginstrument om tijdens belangrijke ceremonieën in contact te komen met de geestenrijk. En om de bewoners van de Molukse eilanden op de hoogte te brengen van de komst van een ‘Marinjo’, een brenger van nieuws. Elke slag heeft een diepere betekenis en hoort bij een specifieke clan. Door de tijd heen heeft het een symbolische betekenis gekregen. Molukse mensen zeggen; ‘Zolang de tifa klinkt, leeft ons volk’. Het is dus de hartslag van een gemeenschap. In de korte film ‘Tifa’ onderzoekt regisseur Jeftha Pattikawa de symbolische waarde van dit slaginstrument. Wat is de betekenis van de tifa nu? In hoeverre sluit het aan bij andere geluiden in de samenleving? Waar ligt de grens? En wat als de tifa stopt?

Pattikawa: “…De film Tifa is onderdeel van een groter project waarin ik thema’s als cultureel erfgoed en identiteit van Molukkers in Nederland wil bespreken met een breed publiek en verbinding zoek met de rest van de samenleving. Voor de een is de oude Tifa trommel een koloniaal object achter een glazen vitrine en voor de ander kleven er zoveel persoonlijke verhalen, herinneringen en betekenis aan. Het is natuurlijk fantastisch dat de film is geselecteerd door zo’n internationaal gerenommeerd instituut…”

Total
46
Shares
Related Posts