An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Gouverneur Papua vraagt Indonesische leger zich terug te trekken

Gouverneur Lukas Enembe van Papua heeft een beroep gedaan op president Joko Widodo om troepen uit Nduga terug te trekken, voorafgaand aan de kerstviering van 2018, en voor het nieuwe jaar 2019, zodat dorpelingen in vrede de feestdagen kunnen doorbrengen.

Het geweld deze maand is geëscaleerd en zorgt voor gevaarlijke situaties in bewoonde gebieden, met als hoogtepunt een grote militaire operatie in de afgelegen Nduga-regio in de hooglanden. Hevige gevechten tussen het leger en onafhankelijkheidsstrijders zijn uitgebroken nadat minstens 17 Indonesische bouwingenieurs gedood waren, die bezig waren met een brug om de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking te verbeteren.

Maar volgens de West Papua Liberation Army is de brug alleen bedoeld om politie en leger sneller het gebied in te krijgen. Het Bevrijdingsleger van West Papua heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de doden. Volgens hen waren het militair personeel.

Lokale media meldden dat Enembe samen met de provinciale overheid en leiders van de inheemse bevolking een ontmoeting wil plannen met de Indonesische president Joko Widodo.

Na een plenaire zitting zei Enembe dat zijn provinciale regering, het provinciaal parlement, de Papuan People’s Council, Papua Office of the National Human Rights Commission, kerken en maatschappelijke organisaties achter het beroep staan.

Enembe zei dat inwoners die naar het bos zijn gevlucht verhongeren omdat ze geen voedsel kunnen vinden, als het leger zich niet terugtrekt, kan de provinciale overheid ook geen burgers helpen.

Ook zei de gouverneur dat een onderzoek naar de dodelijke slachtoffers zou moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijk team van lokale functionarissen, dat hij zou leiden.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat Enembe de grondwet en de regionale bestuurswet met zijn opmerkingen had geschonden. En dat het tegenstrijdig is met zijn functie. “Een gouverneur is de vertegenwoordiger en de verlenging van de centrale overheid”, zei hij.

Ook het hoofd van Informatie van de Komando Daerah Militer XVII / Cenderawasih (Kodam), een regionaal defensiecommando voor de provincies Papua en West Papua uitte kritiek op Lukas Enembe.

“De gouverneur is verplicht te garanderen dat alle nationale programma’s goed verloopt in de regio. In plaats daarvan werkt de gouverneur tegen het nationaal beleid in”, aldus Kolonel M. Aidi.

In bovenstaand filmpje een kersttoespraak van gouverneur Lukas Enembe van Papua.

Bronnen: iNews Jayapura, Jakarta Post, Suara, Radio New Zealand, The Daily Blog, detikNews

Total
0
Shares
Related Posts