An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Grote lading sago en tonijn vanuit de Molukken voor Molukse gemeenschap in Jabodetabek

JAKARTA – Het stimuleren van kleine traditionele voedingsbedrijven in de Molukken is het antwoord op gezonde voedsel en economisch herstel. Zo stelt de organisatie Basudara Maluku Global. In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met de grootste gezondheid en economische crisis ooit, is de noodzaak om samen oplossingen te vinden nog belangrijker dan ooit tevoren.

De Molukken is de op drie na armste provincie van Indonesië. In het afgelopen jaar hebben de Molukkers laten zien door gezamenlijke inspanningen de economie van Maluku op te bouwen vanaf de basis. Deze week werd de grootste zending van sago ooit in Indonesië gerealiseerd.

Op woensdag 11 november 2020 kwamen zestigduizend pakken sago en drieduizend dozen versnipperd tonijn van 3,35 ton aan in Jakarta. Dit was de grootste levering van het traditioneel gemaakte eten ooit. De sago en tonijn zal worden uitgedeeld aan de Molukse gemeenschap in Jabodetabek die in nood zitten als gevolg van het coronavirus. “We zijn enthousiast om lokale kleine bedrijven te ondersteunen, zodat we de lokale economie kunnen stimuleren”, zegt Iwan Muskitta, de oprichter van Basudara Maluku Global.

“Voeding is uiterst belangrijk op dit moment. Sago en vis zijn zeer voedzaam, en we zijn trots op onze Molukse producten.”

– Iwan Muskitta, oprichter Basudara Maluku Global

Historisch gezien is sago een lokale industrie dat gerund wordt door vrouwen in verschillende dorpen van Maluku. Het bevat koolhydraten, eiwitten en antioxidanten en bevat geen chemicaliën of vet. De versnipperde tonijn is een eiwitrijk voedsel dat is bereid in een nauwgezette onderneming in Ambon. De Banda Zee heeft de beste tonijn in de wereld, maar zeer weinig Molukse bedrijven verkopen tonijnproducten. Het gebrek aan logistiek is de voornaamste reden.

Economische ontwikkeling moet beginnen bij de basis en is een belangrijke focus voor Basudara Maluku Global. Dit wordt gedaan door marketing in het buitenland, maar ook door het helpen van Molukse bedrijven om export klaar te worden. De eerste fase is het creëren van meer micro-onderneming-enterprises. En Molukkers helpen om in eigen land te slagen om dan als springplank naar de mondiale markten te fungeren. Door het veranderen van de mentaliteit van de achterban van het wachten op hulp, het creëren van de oplossing en voor de dienst betaald worden is een belangrijke stap.

“We zijn zeer dankbaar voor de hulp van Satgas Covid 19 voor de ondersteuning van de Molukse gemeenschap in Jabodetabek. Echter, de mentaliteit van alleen het ontvangen van donaties, draagt niet bij aan een betere gemeenschap”, legde Iwan uit.

Volgens hem is er een dorp nodig om een kind op te voeden. En een netwerk om een nieuw bedrijf te laten groeien. De meeste eigenaren van kleine bedrijven en boeren hebben geen toegang tot een netwerk, zo benadrukt Muskitta.

“Via Basudara Maluku Global, kunnen we kleine bedrijven bekrachtigen, eigenaren kunnen worden opgeleid en bij elke stap bijgestaan worden. We hebben een geweldig team in de Molukken, Jakarta en over de hele wereld die allemaal bijdragen aan de bouw van de provincie. We zitten er allemaal samen in”, aldus Iwan Muskitta.

Een van de supporters is de oprichter van Wyzerr Inc, Natasia Malaihollo, diens mini-ondernemer school wordt gecoördineerd door Basudara Maluku Global. Ze geeft gratis business basics voor start-ups en mentort enkele beginnende ondernemers in de Molukken. Momenteel zijn er een aantal innovatieve voedingsmiddelen producten in ontwikkeling, en sommige hebben al certificeringen gekregen.

Over het algemeen staan de grote bedrijven centraal in de economische discussies. Nu is het tijd om te concentreren op de massa’s van microbedrijven die de basis ondersteunen. Als zij hun efficiëntie kunnen verhogen, zal Indonesië een overvloedig aanbod van gezond, onbewerkt voedsel en een overschot voor de handel hebben. Het succes in de Molukken is een voorbeeld van hoe gewone mensen buitengewone dingen kunnen doen als ze samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Wie is Basudara Maluku Global?

Basudara Maluku Global is een groep mensen die zich bekommeren om de vooruitgang van de Molukkers. Deze groep bestaat uit professionals, professoren, docenten, ondernemers, studenten en andere oprichters van non-profit stichtingen. En iedereen die belang heeft bij het ontwikkelen van Maluku en het welzijn van de Molukse bevolking.

Ze komen uit de Molukken zelf, Jakarta en over de hele wereld vandaan en delen een gemeenschappelijk doel, dat is de welvaart stimuleren van de Molukkers.

Hoofddoelen:

1. Onderwijs: www.bahasabasudara.org,  140 vreemde taallessen met vrijwillige docenten inclusief moedertaalsprekers.
Bacarita Dari Timur webinar serie.

2. Duurzame economische ontwikkeling voor het welzijn van de bevolking van Maluku aan de basis.

3. Sociaal: Menselijkheid en de kracht van culturele identiteit.

 

Bron / Tekst: Basudara Maluku Global

Total
0
Shares
Related Posts