Hari Pahlawan: 202-jaar Molukse heldin Martha Christina Tiahahu

AMBON – Vandaag precies 202 jaar geleden stierf de Molukse heldin, Martha Christina Tiahahu, op jonge leeftijd. Zij vocht aan de zijde van haar vader, een medestander van Pattimura, tegen de Nederlandse kolonisten. Op 2 januari 1818 stierf Tiahahu aan boord van een oorlogsschip.

De Nederlanders wilden in de 17e en 18e eeuw vooral de Molukken veroveren vanwege de rijkdom aan specerijen. De inheemse bevolking verzette zich tegen de Nederlandse overheersing en kwamen daartegen in opstand.

Donderdagochtend is de vrijheidsstrijdster en nationale heldin van de Molukken in Karang Panjang op Ambon herdacht. Tijdens een officiële ceremonie bij haar standbeeld hield de vice-gouverneur van de Molukken, Barnabas Nataniel Orno, een toespraak.

“Martha Christina Tiahahu mag niet voor niets zijn gestorven”, zei de vice-gouverneur. “Wij van de provinciale overheid zijn vastbesloten om de jonge generatie Molukkers aan te moedigen hun talenten te gebruiken en opleidingsniveaus te behalen die hen in staat stellen om deel te kunnen nemen aan het beheer van onze natuurlijke hulpbronnen zoals het Masela-blok, evenals in de maritieme sector, zoals de visserij en zeevaart. We hebben een intelligente en spirituele generatie.”

Volgens de voormalige regent van Maluku Barat Daya (MBD) moet 2 januari worden geïnterpreteerd als een momentum om het karakter en de waarden van Martha Christina door te geven aan de volgende generaties. En moet het niet alleen bij een jaarlijkse ceremonie blijven. Maar moet haar verhaal doorgegeven blijven worden om de nieuwe generaties te motiveren.

“Namens de regionale regering en alle mensen in Maluku, betuig ik mijn dankbaarheid en de grootste waardering voor Martha Christina’s strijd”, zei de vice-gouverneur.

Exit mobile version