An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Hari Pahlawan: 203-jaar Molukse vrijheidsheldin Martha Christina Tiahahu

AMBON – Precies 203 jaar geleden stierf de Molukse heldin, Martha Christina Tiahahu, op jonge leeftijd. Zij vocht aan de zijde van haar vader, een medestander van Pattimura, tegen de Nederlandse kolonisten totdat ze gevangen werd genomen. Op 2 januari 1818 stierf Martha Christina aan boord van een oorlogsschip waarmee ze werd getransporteerd naar Java. De Nederlanders wilden haar op thee- en koffieplantages laten werken als slaaf. Maar aan boord van het schip weigerde ze het voedsel.

De Hollanders wilden in de 17e en 18e eeuw vooral de Molukken veroveren vanwege de rijkdom aan specerijen. De inheemse bevolking verzette zich tegen de Nederlandse overheersing en kwamen daartegen in opstand.

Martha Cristina Tiahahu werd geboren op het eiland Nusalaut op 4 januari 1800. Op het moment dat ze stierf was ze pas 17 jaar oud. Ze droeg tijdens de strijd een kain berang (een rode doek) om het hoofd en had lang, golvend krullend haar. Als tiener durfde ze het tegen de Nederlandse indringers op te nemen, zowel op het eiland Nusalaut als Saparua.

Total
0
Shares
Related Posts