An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Hari Pattimura 2023

SAPARUA – Molukkers herdenken maandag de Molukse held Pattimura. Elk jaar op vijftien mei is het Hari Pattimura, oftewel Pattimura-Dag. Vandaag is dat precies tweehonderdenzesjaar geleden dat hij een opstand leidde tegen het Nederlandse bewind in de Molukken. Thomas Matulessy (1783-1817), is bekend als Pattimura, of Pattimura Muda (jonge grootmoedige bevelhebber) en Kapitan Pattimura (Kapitein Pattimura).

Pattimura was een voormalige Molukse sergeant-majoor in het Britse leger, die in 1817 als leider gekozen werd om een gewapende opstand te beginnen tegen de Nederlandse bezetting op het Molukse eiland Saparua. Molukkers in de midden Molukken herdenken deze opstand. Samen met andere kapitans en raja-raja, startte Pattimura deze strijd op Gunung Saniri.

Geschiedenis en jaarlijkse ceremonies

Na de val van Napoleon waren de Nederlanders vastberaden om op oude voet door te gaan in het gebied wat nu Indonesië is. Ook op de Molukken wilde Nederland vroeger de macht behouden. Begin mei 1817 besprak een groep Molukkers dat er iets aan de situatie gedaan moest worden. Pattimura werd aangesteld als kapitein en leider van de opstand.

De revolutie breidde zich uit en werd gesteund door zowel Moslims als Christenen. De jaarlijkse ceremoniële gebeurtenis wordt nog steeds omringd door adat- rituelen en vermengd met christelijke / islamitische ceremonies. De dorpelingen zijn zeer strikt in het uitvoeren van de adat- ceremonies. Een van de hoge raja’s op het eiland Saparua ontsteekt de fakkels via een adatritueel op de berg Saniri om de fakkeltocht te starten.

Onze videoreportage van Obor Pattimura en de uitleg van Hari Pattimura is te zien op onze Instagram account en Facebook pagina. Vorig jaar heeft onze redactie in Maluku een exclusieve interview mogen doen met dorpshoofden op het eiland Saparua die de ceremonie jaarlijks leiden.

Foto: Obor Pattimura op het eiland Saparua, Maluku. (Foto: 14 mei 2023).
Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Het verhaal van Mama Do van Aru

Dolfintje ‘Mama Do’ Gaelagoy werd al meermaals met de dood bedreigd en geïntimideerd. Maar desondanks blijft ‘Mama Do’ door…