An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Hidayatullah Mudaffar Sjah 49e sultan van Ternate

TERNATE – Vijf jaar na het overlijden van de laatste en 48e sultan van Ternate, sultan Mudaffar Sjah II, heeft de bevolking van Ternate weer een sultan. In 2016 liet Sultan Mudaffar Sjah II 15 kinderen na, waarvan 9 zoons en 6 dochters.

Door Zainal Umarella

Een van zijn zoons, prins Hidayatullah Mudaffar Sjah, is nu zijn opvolger en de 49e sultan in de lijn. Sinunako, het presenteren van de sultan aan de bevolking vond plaats op zaterdag 18 december 2021 jl. De ceremonie begon met het plaatsen van een kroon op het hoofd van Hidayatullah Mudaffar Sjah door Kimalaha Marsaoly, H. Ahmad Dano Natsir.

Het ritueel werd uitgevoerd in de heilige kamer die alleen Kimalaha Marsaoly en Kapita Lao Gazali Mudaffar Sjah mochten aanschouwen en ging vervolgens verder met het voorlezen van Rorasa door Jou Hukum Sangaji, Abdulrahman.

Daarna werd sultan Hidayatullah Mudaffar Sjah naar het balkon van het paleis geleid om de zegen van de bevolking van Ternate te ontvangen die zich op de binnenplaats van het paleis bevinden en hen te begroeten.

Vervolgens ging de sultan terug naar binnen om zijn kroon te vervangen door een tuala wari dat rond en licht naar achteren was van vorm. De sultan kreeg toen het verzoek om plaats te nemen op de kolano.

Tegengeluid

Maar in Ternate klinkt er de afgelopen weken ook een tegengeluid. Dit tegengeluid bestaat onder meer uit Dewan Fala Raha Kesultanan Ternate (de raad van het Sultanaat). Gisteren werd er een officieel statement naar buiten gebracht, zo melden lokale media. Lees hier meer.

Sultanaat

Het sultanaat van Ternate kent een eeuwenoude geschiedenis en gaat terug tot aan de 13e eeuw. De eerste sultans van Ternate werden kolano genoemd en hadden veel invloed in de gebieden rondom de Molukse eilanden en ver daarbuiten.

Ternate is een klein eiland in de Noord-Molukken. Ondanks de bescheiden grootte van het eiland heerste het sultanaat van Ternate tot de 16e eeuw in politiek en economisch opzicht over het grootste deel van de Molukken. De familie van de sultan was in die tijd een van de rijkste en machtigste families van de hele archipel.

De rijkdom van Ternate had te maken met de productie van kruidnagel, een product van de kruidnagelboom die zijn oorsprong in de Noord-Molukken kent. De dure kruidnagels werden niet alleen in de Indische Archipel, maar tot aan China, Sri Lanka en zelfs het Midden-Oosten verhandeld.

De rijke geschiedenis van het eiland is uiteindelijk wereldwijd bekend geworden vanwege de latere oorlogen om de kruidnagels. Diverse landen uit het westen aasten op de kruidnagelhandel. De bekendste zijn de Portugezen en later de Nederlanders.

Nederland

In Nederland is er ook een Noord-Molukse gemeenschap. De verschillende families wonen verspreid door heel het land, maar hebben een hechte band. Gemusba Holland is een organisatie bestaande uit jongeren die zich inzet voor behoud en overdracht van de Noord-Molukse cultuur.

De nieuwe en ‘laatste’ gratis TIFA krant wordt tot eind december verspreid door heel Nederland in de Molukse wijken.

Woont u niet in een Molukse wijk en wilt u het thuis gestuurd hebben stuur ons dan een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com
Verzendkosten zijn 3,50
Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.
Total
0
Shares
Related Posts