Hoe een Moluks eilandje werd geruild voor Manhattan

In 2017 werd er een theatervoorstelling over de geschiedenis van het Molukse eiland Run opgevoerd door de Amerikaanse Wesleyan University in Middletown, Connecticut. Tevens werd er een Manhattan festival georganiseerd in het kader van het Verdrag van Breda om Pulau Run een historische erkenning te geven. 

Het Verdrag van Breda was een overeenkomst tussen de Nederlanders en de Engelsen om Run Island in de Molukken, maar ook Suriname te ruilen voor Manhattan, New York. Nu meer als 350 jaar geleden. Dit verdrag veranderde de wereld.

Onder het in 1667 Verdrag van Breda, verwierven de Nederlanders soevereiniteit over misschien wel het meest begeerde stuk onroerend goed op aarde – een klein Moluks kruideiland genaamd Run dat hen een wereldwijd monopolie op de handel in nootmuskaat zou geven, dat toen waardevoller was dan goud. In ruil daarvoor kregen de Engelsen een klein eiland aan de andere kant van de wereld. De naam: Nieuw Amsterdam, nu Manhattan. Een moerasachtige stuk landschap.

Tegenwoordig is Manhattan het kloppend hart van New York en de financiële hoofdstad van de wereld: de thuisbasis van Wall Street, de Verenigde Naties en de Trump Tower. Run is één van de kleinste eilandjes van de Banda-eilanden en daarentegen een vergeten plek geworden.

Enrique Maluku bekend tot in Amerika

Eén van de personages in het theaterstuk van de Amerikaanse universiteit is Enrique Maluku, de naam zegt het al Enrique zou oorspronkelijk van de Molukken komen. Hij heeft meerdere bijnamen gekregen zoals: Henry The Black en Enrique of Malacca. Een inlander die als tolk diende voor de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan. Zijn personage werd ook in de Hollywoodfilm Pirates of the Caribbean gebruikt.

Driehonderdvijftig jaar later hebben de Amerikanen onderzoek gedaan. En de verhoudingen van de economische ontwikkelingen naast elkaar gezet. Zie afbeeldingen hieronder.

Bronnen: The Asean Post, The Jakarta Post, BBC, Financial Post

Exit mobile version