An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Huidige stand conflict tussen dorpen op het eiland Haruku

HARUKU – Een conflict tussen de dorpen Pelauw – Dusun Ori en Kariuw op het eiland Haruku dat ontstaan is door meningsverschillen over dorpsgrenzen heeft de aandacht getrokken via sociale media, doorstuur filmpjes en verschillende lokale en landelijke nieuwsberichten. De regionale regering is bezig om te bemiddelen voor een vreedzame oplossing om te voorkomen dat de spanningen hoger oplopen. Zo bevestigen bronnen.

Door Novi Ohorella (Correspondent Molukken)

Woensdag raakten mannen van deze dorpen slaags en werden huizen van Kariuw in brand gestoken. Drie mensen zijn omgekomen. Een Molukse politieagent werd in zijn wang geschoten en het onderzoek loopt nog. Het conflict is ontstaan door meningsverschillen over de dorpsgrenzen. Het gaat dus niet om religieuze geschillen.

Hoewel de gemoederen tot bedaren komen, is er nog steeds geen vredesakkoord tot stand gekomen. In het rapport verkregen van het hoofd van de public relations van de regionale Molukse-politie, Kombes Muhamad Roem Ohoirat, staat dat “tot nu toe bewoners van het dorp Kariuw nog steeds zijn geëvacueerd en veel huizen zijn beschadigd”. Zoals bekend verblijven zij op dit moment in Aboru, waaronder in de Gereja Bethel Aboru, SD Negeri 1 Aboru en Rumah Masyarakat Aboru.

Vice-gouverneur Barnabas Orno van de Molukken, regent Abua Tuasikal van Maluku Tengah, generaal-majoor Richard Tampubolon van het Indonesische leger, politiechef inspecteur-generaal Lotharia Latif en andere overheidsfunctionarissen van de regionale autoriteiten hebben vandaag Kariuw bezocht, waar bijna de meeste huizen van zijn beschadigd en in brand zijn gestoken. Er hebben gesprekken plaatsgevonden op Haruku tussen vertegenwoordigers van de dorpen met politie en leger. Bronnen melden dat er nog naar oplossingen gezocht zal moeten worden om tot een vredesakkoord te komen.

Er werden rechtstreeks vragen gesteld door de gemeenschap van Kariuw aan de vice-gouverneur van de Molukken, het leger en politie. Zie bovenstaande video. De autoriteiten is van plan om veiligheidsposten neer te zetten aan elke kant van de grens tussen Ori en Kariuw.

Tot nu toe hebben vele Molukkers en verschillende partijen hun zorgen geuit vooral op social media. Er wordt ook opgeroepen om geen provocerende uitlatingen te doen. Momenteel is er een hulppost voor bewoners van Kariuw in Karang Panjang op Ambon, onder leiding van de Persekutuan Masyarakat Kariuw Kota Ambon.

Video: Riki Sipahelut
Total
0
Shares
Related Posts

Pasar Murah

In de aanloop naar Ramadan, wordt zoals elk jaar de zogeheten ‘Pasar Murah’ (goedkope markt) georganiseerd. De markt…