AMBON – Indonesië exporteerde zondag 2,2 ton tonijn naar Japan vanuit de Molukken om de visserij in de regio een boost te geven. Indonesië is de grootste tonijnproducent ter wereld. De Molukken heeft de beste kwaliteit. En de Japanners importeren en eten meer tonijn dan wie dan ook. Minister Edhy Prabowo van Maritieme Zaken en Visserij werd zondag voor een werkbezoek aan Ambon ontvangen door gouverneur Murad Ismail, DPR-lid Abdullah Tualasikal en DPD-lid Anna Latuconsina.
De centrale regering in Jakarta wil de visserij in de Molukken stimuleren, zo verklaarde de Indonesische minister zondag. Hij bedankte daarbij de regionale regering van Maluku voor de inspanningen om de visserijbeleid te ontwikkelen voor de economie. Tijdens zijn bezoek aan Ambon het afgelopen weekend overhandigde Edhy Prabowo de certificaat HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point of gevarenanalyse en beheersing van de kritieke controlepunten), een preventief systeem dat bedoeld is om de gevaren te beheersen met het oog op het verzekeren van de veiligheid van de voedingsmiddelen. Dat deed hij aan het bedrijf PT. Maluku Prima Makmur, het bedrijf dat de tonijn exporteert.
Zorg
Zowel Molukse politici als activisten maken zich veel zorgen om de export van producten uit de Molukken. Naast het tegengaan van illegale visserij en overbevissing willen ze ook dat de lokale Molukse bevolking er meer en beter van moet profiteren. Zoals meer werkgelegenheid en meer winst naar de eilanden die het produceren.
Ze willen dat er meer zorg komt voor de export van hun hulpbronnen uit het gebied. Want veel van de producten in de Molukken worden niet rechtstreeks geëxporteerd, dat vindt plaats op Java omdat de havens niet groot genoeg zijn. De regionale regering van Maluku heeft daarom een voorstel ingediend bij de centrale regering in Jakarta voor de bouw van een geïntegreerde communicatie, internationale visserij- en vismarkthaven op het hoofdeiland Ambon. Dit zal dan in 2021 opgenomen moeten worden in het werkplan van de Indonesische regering, de zogeheten Rencana Kerja Pemerintah (RKP).
De Indonesische minister heeft gezegd dat de centrale regering hard zou werken aan de visserijsector op de Molukse eilanden, zodat de regio kan worden aangemerkt als visgronden met nationaal beleid, zoals de regionale regering van de Molukken dat wenst. Uiteindelijk moet het hele project voldoen aan de duurzaamheidseisen van het Marine Stewardship Council (MSC), dé internationale standaard voor de visindustrie. En de trawlers voor de kust verdringen.
Maluku streeft ernaar om met de visserijsector de welvaart op de Molukse eilanden te stimuleren. Omdat de regio nog steeds tot één van de armste provincies van Indonesië behoort. Samen met de buureilanden van Papoea en Oost-Nusa Tenggara.
Geelvintonijn
De Jakarta Post meldt dat er in juni 123 vissers van een visserijbedrijf op het eiland Buru het Ecolabel, van de Marine Stewardship Council (MSC) toegekend hebben gekregen. En daarmee de eerste handlijnvissers van geelvintonijn ter wereld zijn waar de keurmerk aan is afgegeven, en de tweede producent met het keurmerk in Indonesië. De geelvintonijn, de blauwvintonijn en de grootoogtonijn staan er door overbevissing namelijk slecht voor.
De geelvintonijn heeft een gevoelige status gekregen op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN. Meer en meer wordt de geelvintonijn ook overbevist sinds de beperkte vangstquota van de blauwvintonijn.
Bronnen: The Jakarta Post, Agro Farm