An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Indonesië viert 77 jaar onafhankelijkheid

NUSANTARA/JAKARTA – Op 17 augustus 1945 verklaart Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië. Twee dagen eerder heeft Japan zich overgegeven, de Tweede Wereldoorlog is voorbij. Maar Nederland erkent Indonesië niet. De Nederlanders sturen militairen om het oude gezag te herstellen. Terwijl de Indonesiërs af willen van de Nederlandse bezetter, volgt er een volgende oorlog met veel geweld. Op de foto hierboven ziet u de Molukse politicus Dr. Johannes Leimena (midden), hij was minister van gezondheid onder Soekarno en tussen 1957 – 1966 vicepremier van Indonesië.

Woensdag is voor het eerst de onafhankelijkheidsdag officieel gevierd in de toekomstige hoofdstad Nusantara op Borneo.

De onafhankelijkheidsstrijd hebben voor diepe littekens gezorgd bij miljoenen mensen. De oorlog hebben politieke verschuivingen teweeggebracht en raakte alle bevolkingsgroepen die daar woonden. De Indonesiërs, Indo-Europeanen, Molukkers, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Vele mensen liepen een trauma op.

Er breekt een chaotische en gewelddadige periode aan. Een oorlog. Met de ‘politionele actie‘ kwam de eerste geweldsslag op 21 juli 1947, de tweede vind plaats in december 1948. Nadat er tussen de 90.000 – 100.000 doden zijn gevallen en onder druk van de Verenigde Naties, erkent Nederland pas op 27 december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid.

De twee kanten van de medaille: 15 en 17 augustus

Beide data zijn niet los van elkaar te zien, ook niet als het gaat om het Molukse verhaal. Ook de Molukse medaille heeft op 15 en 17 augustus twee kanten.

Waar op 15 augustus met name die Molukkers in beeld zijn die vanwege hun loyaliteit aan Nederland in de problemen kwamen, gevangen zijn genomen, gemarteld of vermoord zijn door de Japanse bezetters wordt vaak vergeten dat er ook Molukkers waren die om verschillende redenen wel met de Japanners hebben samengewerkt.

Op Java waren dat Molukse pro-Indonesische nationalisten zoals mr. Latuharhary en dr. Leimena die, net als Soekarno en Hatta, in de Japanners eerder bevrijders van het Nederlandse juk dan bezetters zagen. Latuharhary was de eerste republikeinse gouverneur van de Molukken. Leimena was minister van gezondheid onder Soekarno en tussen 1957 – 1966 vicepremier van Indonesië.

Total
0
Shares
Related Posts